Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

                            ODS NA PLZEŇSKÉ RADNICI 2006 - 2010

Obrazek

Počty zastupitelů statutárního města Plzně 2006-2010:

 

ODS 22
ČSSD 10
KSČM   6
KDU/ČSL   3
PVP 3
PA 3
 
 
11.2006

Nárůst uvolněných členů Rady města Plzně z rozhodnutí koalice ODS+PVP+KDU/ČSL na (všech) devět osob (7-ODS, 1-KDU-ČSL, 1-PVP). Roční plat primátora MP činí asi 900 tis. Kč, jeho náměstků: 750-800 tis. Kč a člena městské rady: asi 700 tis. Kč.

Pozn. Ekonomickým náměstkem primátora MP se stal Vladimír Duchek (PVP), na kterého bylo podáno trestní oznámení za údajně chybné účetnictví a špatně vyplněné daňové přiznání v souvislosti s předvolební kampaní Pravé volby pro Plzeň v roce 2006. (Dle vyjádření samotného Duchka bylo zmíněné trestní oznámení podáno anonymem na neznámého pachatele)

 

12.2006

Nová dlažba na náměstí Republiky má problémy. Kamenné kostky se vyvracejí a nedrží v zemi. Magistrátní Útvar investic, který měl akci na starosti, nezasáhl. Konstatovala to informativní zpráva, kterou přednesl zastupitelům technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS).

 

12.2006

V představenstvu Plzeňské teplárenské a.s., nejvýznamnější městské společnosti, nahradila Petra Štrunce (ODS) Simona Spalová (zastupitelka Plzeňského kraje za ODS, která žije se Štruncem ve společné domácnosti).

 

1.2007

III. reprezentační ples města Plzně vyšel městskou pokladnu na 750 tis. Kč (služby s provozem Besedy platila navíc městská organizace ESPRIT ze svého rozpočtu (114 tis. Kč). Ples zorganizoval „na klíč“ Dominik Centrum a soukromá agentura Plzeňská mediální (tu zastupuje Katarína Janková, která se v době komunálních voleb v roce 2006 vymezila ve své podstatě jako volební manažer ODS, samotná agentura získala navíc v lednu 2007 exkluzivní smlouvu s městem - 10,5 tis. Kč/měs., na „vylepšení pověsti radnice“). Informace přinesla MF DNES, 27.1.2007. Přesto dle vyjádření samotné K.Jankové k uzavření této smlouvy nikdy nedošlo, a to zejména z důvodu možnosti zbytečného negativně vrhaného stínu na Plzeňskou mediální. Při interpelaci JV ( 9.10.2008) primátor P.Rodl uvedl, že o žádné takovéto smlouvě neví.

 

1.2007

Město Plzeň opustilo rozhodnutím zejména zastupitelů ODS jediné místní bezbariérové malé divadlo ČAS. Radnice investovala do ČASu před deseti lety 3,5 mil. Kč a nyní je účetní hodnota movitého majetku přibližně 800 tis. Kč. Divadlo je v resortu náměstkyně primátora MP Marcely Krejsové (ODS).

 17052007107.jpg 

1.2007

ÚMO 1 „výhodně pronajal“ objekt Bacardi u košuteckého jezírka (letní a sportovní restaurace, fitness, solárium, masáže, boxérský ring a služební byt 2+1). Vše za 8,5 tis./měsíčně. V roce 2006 zde bylo na náklady ÚMO Plzeň 1 opraveno topení za 600 tis. Kč a v roce 2007 má být provedena celková rekonstrukce elektřiny. Pronájemce Petr Štrunc (zastupitel MP za ODS) pronajímá objekt dále společnosti „Bacardi“, kterou z 51% vlastní společně s Petrem Toflem (zastupitel MP za ODS).

(6.2009)
Společnost Omex group, kterou vlastní městský zastupitel Petr Štrunc (ODS), má pronajaté velkorysé nebytové prostory v areálu městského bazénu na Slovanech. Provozuje zde za výrazně výhodnějších podmínek než platí pro ostatní nájemce (např. kadeřnice zde platí ročně za m2 1500 kč/ročně, Omex - polovinu) restauraci, hernu s automaty a zástavárnu. Nic z uvedeného však nebránilo tomu, aby měští radní zvedli v červnu 2009 do bazénu občanům města vstupné.

 

2.2007 

Přestože KSČM nezískala v odborných komisích Rady MP (19) ani jedno místo, tak např. předsedou Komise pro zdravotnictví se stal Zdeněk Koutecký (místopředseda ODS v Plzni), v roce 2007 obžalovaný a odsouzený za porušování povinností při správě cizího majetku a souzený dále za jiný trestný čin, předsedkyní Komise pro prezentaci města Renata Lemonová (ODS), přítelkyně zastupitele MP Romana Jurečka (místopředseda ODS v Plzni), předsedou Sportovní komise Petr Tofl (ODS), jenž byl později nucen odstoupit ze ZMP pro podezření z policejně vyšetřované korupční aféry, předsedou Kulturní komise Jan Voves, dlouholetý šéf souboru Mladina, se kterým tancuje Marcela Krejsová (náměstkyně primátora MP – ODS), předsedou Komise pro dopravu a bezpečnost Martin Pytlík (dříve radní za ODS), členem Komise pro statut a integraci obcí a měst Štěpán Sládek (ODS), který byl později tiskem označen jako osoba, která byla často v kontaktu s představiteli české ultrapravice, Týden.cz přinesl přinesl foto, kde Sládek pózuje v triku kultovní neonacistické hudební skupiny. Členem Právní komise byl zase advokát uprchlého podnikatele Pitra Pavel Šíma, který byl stíhán za organizovaný obchod s drogami (trestný čin nedovoleného nakládání s omamnými látkami). aj.

 

3.2007

Proti vůli většiny občanů MP schválilo ZMP realizaci avantgardních kašen architekta Cízlera na nám. Republiky (předtím odmítlo vyhlásit k této kontroverzní kauze referendum). Za samotné kašny zaplatí město 17,1 mil. Kč. (pro hlasovalo 25 zastupitelů: 18-ODS, 3-PVP, 2-PA, 2-KDU/ČSL).

 

4.2007

Primátor MP Pavel Rodl (ODS) veřejně přiznal, že nezná platy manažerů v žádné městem vlastněné společnosti. Přičemž generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus (v roce 2006 kandidoval jako nestraník za ODS do zastupitelstva Letkova) v roce 2006 obdržel odměny 4,2 mil. Kč tzv. hrubého, což je odměna 6x vyšší než primátorova.. (Motivační složky ředitelova platu schválilo představenstvo společnosti dne 19.4.2006 ve složení: Jiří Uhlík, Martin Pytlík – oba zastupitelé MP za ODS, Miroslav Zábranský člen Rady MP za Plzeňskou alianci a Miroslav Zikmund, signoval: Miroslav Kalous – primátor MP - ODS)..Pozn. DPMP si před vznikem této kauzy řekly městu, jako svému akcionáři, cca. o 100 mil. Kč na dorovnání ceny za nasmlouvanou dopravní obslužnost (cena tzv. vozokilometru činí v Plzni 59 Kč, v Praze i Ostravě kolem 45 Kč, v Brně 56 Kč). 

prosinec-2009-006.jpg

                                                Michal Kraus při jednání ZMP 10.12.2009

4.2007

29 zastupitelů MP z řad ODS, KDU/ČSL, Plzeňské aliance a Pravé volby pro Plzeň odhlasovalo plzeňskou podporu radarové základně USA na území ČR. Proti bylo všech 6 komunistických zastupitelů, 11 zastupitelů, zejména z řad ČSSD, se zdrželo hlasování). 

5.2007

Opozicí bylo zjištěno, že v pokladně města (ve Fondu rozvoje a rezerv) leží ladem více než půl miliardy korun (586 mil. Kč) z investičních akcí, které nebyly provedeny a jsou zbytečně blokovány (z celkových cca. 800 mil. Kč určených na různé projekty), což je pádným argumentem pro konstatování neefektivity v hospodaření města.

5.2007

Ředitelem Divadla J.K.Tyla v Plzni se stal počtvrté za sebou Jan Burian, který mj. seděl v přijímací komisi na DAMU při testech Kláry Krejsové (dcera Marcely Krejsové – náměstkyně primátora MP - ODS, která naopak zase zvedla ruku pro Buriana ve výběrovém řízení na ředitele DJKT).

6.2007

Téměř 1,2 mil. Kč stálo nové zařízení kanceláře technického náměstka primátora Jiřího Uhlíka (ODS), jeho sekretariátu a část zařízení kanceláře radního města Vladimíra Tichého (ODS) 

7.2007

Z dozorčí rady B.I.C. s.r.o. (Podnikatelské a inovační centrum, ve 100% vlastnictví města Plzně) byl odvolán Karel Steininger (člen regionální rady ODS a místopředseda sdružení ODS v Plzni - Doubravce). Soud jej potrestal 8 měsíci s podmínkou na jeden rok za to, že od svých sousedů vylákal 50 tis.Kč tak, že jako důvěrník bytové samosprávy si dva roky neoprávněně vyplácel odměny z fondu oprav.

9.2007

Vyvstala možnost, že město může ztratit dotaci z EU ve výši 150 mil. Kč na výstavbu Vědecko technického parku z důvodu markantního nárůstu stavebních nákladů (místo původně plánovaných max. 170 mil. na min.200 mil. Kč) a nedodržení termínu výstavby. Hrozí i zásah Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nedodržení zákona o veřejných zakázkách. Předseda představenstva VTP František Uhlík (zastupitel MP za ODS) uvedl, že společnost GEOSAN zažádala o zvýšení výdajů o 30 mil. Kč.

9.2007

Přes protesty veřejnosti a nájemníků byly rozhodnutím zejména zastupitelů MP za ODS schváleny k prodeji domy v Plzni, Strážnické ul. č. 10 a 12, a to i s jejich současnými obyvateli. Radnice se tak asociálně rozhodla spolehnout na to, že problémy s nepřizpůsobivými nájemníky vyřeší nový majitel. Návrh na prodej zpracoval radní Vladimír Tichý (ODS) a v tisku jej hájila náměstkyně primátora MP Marcela Krejsová (ODS).

(1.2008 – Sotva zaschl inkoust na podepsané kupní smlouvě za 24 mil. Kč vznikl problém. Kupující firma P.S. Trans vymáhá od města podklady k dluhům nájemníků, přičemž kupní smlouva řešila pouze prodej domů, nikoliv odkup těchto dluhů, které dosahují výše 8 mil. Kč. Zodpovědnou osobou je Vladimír Tichý, radní za ODS ) 

10.2007

Místo po zbořeném domu „U Zvonu“ v historickém jádru bude podle rozhodnutí zejména zastupitelů MP za ODS možné opět zastavět, a to na úkor nynějších parkových úprav. Proces změny územního plánu bude trvat asi 1,5 roku a měly by zde vyrůst budovy pro obchod, bydlení a služby, ale údajně i pro kulturu či zdravotnictví, uvedl: Jiří Uhlík technický náměstek primátora (ODS), primátor MP Pavel Rodl (ODS) preferuje podzemní garáže.

 fot104.jpg 

11.2007

Finanční dluh města Plzně majiteli vyrostl za pozdní vyklizení Divadla ČAS na 695 tis.Kč (ušlý nájem majitele + služby, odebrané energie), celou situací se zabývá Policie ČR, z titulu své funkce náměstkyně primátora MP měla Divadlo ČAS na starosti Marcela Krejsová (ODS).
(12.2009)
Ze soudního projednávání, v prosinci 2009, podle tisku prý vyplynulo, že zásadní roli sehrála nechuť lidí ve službách města domluvit se. Hanuš Klůs (ředitel městské příspěvkové organizace ESPRIT, která kino provozovala) tvrdí, že nemohl divadlo včas předat, protože marně čekal pokyn z radnice, jak naložit s majetkem, který by se odvozem znehodnotil. Ředitel úřadu služeb magistrátu Radoslav Kozák to u soudu potvrdil a uvedl, že on sám stále opakoval, že to není jeho věc, a že Klůs žádný pokyn nepotřeboval. Kontrolní výbor ZMP, podle vyjádření jeho tehdejšího přesedy Milana Chovance (ČSSD) konstatoval, že svůj podíl na zodpovědnosti za nynější nároky firmy RENT-BUILT vůči městu ve výši 800 tis. Kč, mají nejen Klůs a Kozák, ale i též tehdejší šéf odboru kultury Roman Černík. Problém, aby mohl být vyřešen stačilo přenést na zasedání vedení města a rada, případně ZMP by rozhodlo. Vlastní iniciativu však mohla projevit i náměstkyně primátora MP Marcela Krejsová (ODS), do jejíž resortu tato problematika přímo spadala a s Kůsem vedla dlouhé spory.

 

11.2007

Protože se v roce 2008 musí údajně kvůli růstu cen a energií zvýšit příjmy Plzeňských městských dopravních podniků a.s. o 20 mil. Kč, a z toho důvodu se zdraží jízdné (srovnej: předvolební prohlášení ODS o nezdražování jízdného), ve vedení společnosti je aktuálně 28 osob, které disponují měsíčním příjmem min. 60 tis. Kč (dle informací samotné ODS, dle informace PD – 19.9.: „v letech 2003-06 se snížil počet zaměstnanců z 1150 na 1025, při průměrném platu 20657,-- Kč, zatímco počet manažerů se zvýšil z 25 na 36, při průměrném platu manažera 95590,-- Kč), předsedou představenstva PMDP je zastupitel Petr Štrunc (ODS)

 

12.2007

Začalo policejní vyšetřování Petra Tofla (zastupitel MP za ODS) kvůli údajnému přijetí úplatku ve výši 500 tis. Kč za to, že jako zastupitel MP pomáhal prosadit snížení nájmu za garáže v městském objektu pod mostem Milénia, které má od města pronajata městská firma. Původní výše nájmu činila 350 tis. ročně, ale v roce 2004 ji však nechala městská rada snížit na pouhých 35 tis. Kč. Tofl, člen rady a zastupitelstva prvního městského obvodu, stejně tak člen kontrolního výboru, na svoje funkce na lochotínské radnici o měsíc později rezignoval, a to z „osobních důvodů“. Nadále však zůstává na postu zastupitele MP. 

 

1.2008


Až do 10.ledna 2008 byl členem ODS v Plzni na Lochotíně svolavatel neonacistického pochodu Plzní kolem židovské synagogy, a to ve dnech 66.výročí prvních transportů Židů za II.SV do koncentračních táborů, Václav Bureš. Patřil tak do stejné politické strany jako primátor města Pavel Rodl , který pochod na poslední chvíli zakázal, a na kterého bylo kvůli tomu podáno pravicovými radikály trestní oznámení. To bylo ze strany Krajského soudu shledáno později jako odůvodněné. Bureš byl přijat do ODS prostřednictvím neprůhledných praktik v lochotínské organizaci ODS, tak aby došlo ke zvýšení jejího vlivu, a to přesto, že žije v Přešticích.

 fot169.jpg

2.2008

Stejně tak pravděpodobně musí skončit ve straně kvůli spojení s neonacisty student práv Štěpán Sládek (ODS), který je registrován v místním sdružení ODS v Plzni – Doubravce (předsedou doubraveckého sdružení je technický náměstek primátora MP Petr Rund - ODS). Sládek, který působil jako člen Komise Rady města Plzně pro statut a integrací obcí měst, se stýká s jedním nejznámějších představitelů ultrapravice v ČR Jaroslavem Brožem (mj. organizátor koncertů, kde se oslavuje rasismus a antisemitismus) a účastnil se akcí pravicových extrémistů. Týden CZ. přinesl fotografii Sládka jak pózuje v tričku s emblémem kultovní neonacistické skupiny.
 


2.2008 

Zastupitelům města Plzně přišel dopis, ve kterém se poukazuje na zapírání nevymahatelných pokut a tudíž na nepřímé tunelování PMDP. Jednalo se o to, že formuláře o záchytu „načerno jezdících“ cizinců byly vedeny mimo evidenci, a ponechávány pro případ, že by přesto přišel někdo z cizinců zaplatit nebo byly ve velkém prodávány známým vymahačským firmám. Dle poskytnuté anonymní informace (pisatel se obával o svoji bezpečnost a současně přiložil jeden záchytný lístek rumunských občanů) šlo o „ slušný čistý zisk, mimo platby daní a bez zpětného vložení do financí DPMP“, a jednalo se minimálně o 4000 takto zatajených pokut. Předsedou představenstva a člověkem spjatým s firmou AB Finanční servis zabývající se přepravní kontrolou byl v minulosti Petr Štrunc (ODS) a nyní po kosmetické personální výměně se jím stal Miroslav Levora ( předseda Klubu zastupitelů MP a předseda ODS v Plzni).

2.2008

Nové představenstvo PMDP zjistilo, že smlouva s plzeňským advokátem Petrem Víškou na výhradní vymáhání pokut byla zřejmě podepsána bez výběrového řízení, tzn. protiprávně (Zákon o zadávání veřejných zakázek). Podle generálního ředitele PMDP Michala Krause podaly PMDP prostřednictvím Víšky od 4.2003 do 12.2006 téměř 20 tis. žalob na dluhy za černé jízdy. Advokát si za každou žalobu účtoval 5,5 tis. Kč. To dává dohromady téměř 120 mil. Kč. Spornou smlouvu odsouhlasilo tehdejší představenstvo v čele s bývalým náměstkem primátora Miroslavem Kalousem (ODS), jenž je nyní náměstkem ministra pro místní rozvoj. Víškovi dokument zaručuje exkluzivní vymáhání všech pohledávek až do roku 2013. (Podobný skandál vypukl v roce 2007 v Praze, ale tehdy vybíral právník Tomáš Sokol „jen“ polovinu částky, kterou nárokuje Víška)

 

3.2008

Pokutu 15 milionů Kč za nedodržení termínu výstavby hotelu na Borských polích za nedodržení lhůt daných smlouvou nechce město od firmy ZAT Easy Kontrol Systéms. Zastupitelé za ODS, KDU-ČSL a jeden zástupce Pravé volby pro Plzeň posunuli termín výstavby tentokráte o 20 měsíců a spokojili se jen s kaucí. Firma nejprve stanovila termín výstavby na říjen 2007, podruhé duben 2008 a naposledy konec roku 2009, což znamená zpoždění 20 měsíců. Primátor MP Pavel Rodl (ODS) sám označil toto řešení jako „ne ideální“. Z celé kauzy vyplývá nebezpečný precedent a to podle opozice takový, že nemá potom cenu psát sankce do smluv a otázka: „jak potom chtít penále po dalších nevhodných či nespolehlivých investorech?“. Prominutí penále navrhl jako zodpovědná osoba radní města Vladimír Tichý (ODS).

 

5.2008

Je velice pravděpodobné, že město nezíská zpět sportovní areál Na Prokopávce v Plzni - Bolevci do svého vlastnictví. Podnikatel Janák (ODS), který areál získal v konkurzu v roce 2002 za částku 7,7 mil. Kč (město nabízelo v konkurzu prostřednictvím ekon.náměstka primátora Jiřího Bise (ČSSD) tristní 2 mil. Kč), nyní drasticky zvyšuje sportovcům nájmy, odmítá další jednání o prodeji. Zpočátku sice vyšrouboval svoji nabídku městu až na 23 mil. korun ale nyní, když zastupitelé za KSČM - interpelace Valenta (KSČM), ale i někteří další, chtěli i na tuto nabídku kývnout (odhadní cena areálu je ještě vyšší), údajně již zase nic prodávat nebude. Toto sdělil radní Vladimír Tichý (ODS) s tím, že mail od Janáka ukončující jednání s městem mu přišel nedávno, ale již jej smazal (?). Tudíž je zřejmé, že z areálu sloužícího od roku 1921 tisícům sportovců několika generací se budou jeho nájemníci brzy stěhovat a je možné, že dojde k využívání sportovišť ke zcela jinému, než plánovanému účelu.

5.2008

zastupitelé MP za ODS, KDU-ČSL, PVP nepřipustili zařadit do jednání ZMP bod o odvolání náměstkyně primátora Marcely Krejsové (ODS), která byla opozicí označena za zcela neschopnou vyřešit kauzu s nevýhodným pronájmem kavárny zrekonstruované Měšťanské Besedy, a která se měla negativně podílet i na likvidaci Divadla ČAS. Nájem, který platí podnikatel Janák (ODS) činí pouhých 20 tis. Kč měsíčně, i když on sám nabízel 70 tis. Kč. Lidé, kteří zde podnikali dříve žasnou. Někdejší provozovatel kavárny Milan Hrabačka tvrdí, že sám platil nájem 100 tis. Kč nájemného a ještě tam vydělal slušné peníze. S M.Krejsovou se dobře zná, když tam dělal brigádníka v 70.-80.letech, byla tam nynější náměstkyně primátora zaměstnána jako provozní.
 

6.2008

zastupitel MP a lochotínský radní za ODS Petr Tofl, kterého kvůli podezření z korupce a braní úplatku stíhá policie, má na krku další obvinění. Tentokrát je to trestný čin „padělání a pozměňování veřejné listiny“. Tofl byl za ODS nejen zastupitel MP, ale i vedoucím sportovní komise na magistrátu. Je podezřelý, že si zhruba před dvěma lety řekl o půlmilionový úplatek u soukromé firmy Blue Earth a poté za ni loboval na radnici. Měl se údajně postarat o snížení nájmu za garáže v městském objektu pod mostem Milénia, které má firmy pronajaty. Původní výše nájmu činila 350 tis. Kč/ročně, v roce 2004 ji však městská rada snížil desetinásobně na 35 tis. Kč / ročně. Zato měl Tofl dostat v červnu 2005 úplatek od ředitele Blue Earth Jiřího Galody, který si předání peněz nahrál na kazetu. Policisté ji u něj později nalezli při domovní prohlídce v souvislosti s podezřením na jinou trestnou činnost.
(9.2008)
Další obvinění má na krku plzeňský notář Zdeněk Veverka, známý z korupční aféry kolem Petra Tofla (ODS). Policisté obvinili notáře ze dvou trestných činů. Podezírají ho, že se podílel na podvodném převodu domu po zemřelé majitelce. Podle detektivů koncem roku 2007 řekl pracovnici své kanceláře, aby padělala kupní smlouvu a další listiny k rodinnému domu 84-leté Milady Nedělové z Plzně, která v roce 2007 zemřela. Notář Veverka nesmí dělat notářskou práci od června 2008, kdy mu výkon funkce pozastavil ministr spravedlnosti krátce poté, co jej obvinili policisté, že padělal listinu, aby Petru Toflovi pomohl k beztrestnosti. Smlouva byla podle notáře uzavřena a ověřena v roce 2005, kriminalisté ale zjistili, že před třemi lety neexistovala.

(4.2009)

Městský soud v Plzni otevřel kauzu kolem Petra Tofla, který byl ožalován z toho, že za milionový úplatek bude tlačit na vedení města, aby urychlilo a zaplatilo opravy podzemních garáží pod mostem Milenia. Společně s Toflem postavil žalobce Roman Šusťáček před soud i výkonného ředitele Blue Earth Jiřího Galodu, který nakonec politikovi předal 500 tis. Kč. Do trojice je doplnil notář Zdeněk Veverka za to, že opatřil antedatovanou notářskou doložkou dokument, který Tofl používal na svoji obranu při vyšetřování případu.

Obžaloba: Petr Tofl - TČ nepřímého uplatkařství, TČ padělání a pozměňování veřejné listiny, Jiří Galoda - TČ nepřímého uplatkářství, Zdeněk Veverka - TČ zneužití pravomoci veřejného činitele, TČ padělání a pozměňování veřejné listiny.

  

6.2008

Problémy kolem Blue Earth nekončí. Její aktivity nyní prověřuje protikorupční policie. Prověřování se týká výběrového řízení na parkování vozů krajské policejní správy, které se uskutečnilo v roce 2003. Uvedená firma v něm zvítězila a získala tak pětiletou smlouvu a výdělek 750 tis. Kč. Firma je podezírána, že ještě před zahájením výběrového řízení věděla, s jakými nabídkami přijdou konkurenční firmy a mohla tak nabídnout nejnižší cenu. Údaje o nabídkách ostatních firem údajně společnost získala od bývalého civilního zaměstnance západočeské policejní správy. Měl je předat na schůzce přímo v kanceláři ředitele společnosti Jiřího Galody, za službu měl muž dostat motocykl za desítky tisíc korun.

 

6.2008

Hlavní postavou skandálu na plzeňském magistrátu se stal JUDr. Milan Duda (KDU – ČSL) z právního odboru a současně pedagog Právnické fakulty ZČU v Plzni. Přiznal se k tomu, že rozesílal ze služebního počítače odkazy týkající se nacistické ideologie (mj. ze služebního PC rozesílal před několika lety odkazy na finanční aktivity své manželky radní za ODS Jiří Kubík, který se musel posléze své funkce vzdát) Kontroverzní Duda, působící na magistrátu deset let, zastával za primátora Jiřího Šnebergera (ODS) funkci vedoucího právního odboru, přestože se trvale dostával do střetů s politiky až byl nakonec z funkce odvolán. Při otevření Dudových odkazů bylo nyní možno spatřit např. oslavovaný pochod Hitlerjugend a další dokumentární krátké snímky bez komentáře. Právník bude muset pravděpodobně ukončit svoji činnost nejen na magistrátu, ale i na univerzitě. Celá kauza, mimo neetické chování JUDr. Dudy, je zarážející i z hlediska nedostatečných kontrolních mechanismů nastavených na magistrátu, neboť na zmíněné neonacistické odkazy musel upozornit až jeden z webmasterů, avšak zodpovědným pracovníkům nebylo známo zhola nic a byli jejím zveřejněním značně překvapeni.
 

 

7.2008

Pavel Šíma - advokát uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, po kterém rok pátrá policie a je na něho vydán mezinárodní zatykač za daňové podvody, je údajně stíhán za organizovaný obchod s drogami. Informoval o tom deník Právo, 10.7.2008. Pitr si plzeňského advokáta najal v březnu, aby pro něj sepsal druhou ústavní stížnost. Až do 9.7.2008 působil Šíma také v právní komisi městské rady.

(9.2008)
1.září 2008 zasedalo představenstvo advokátní komory a chtělo rozhodnout o pozastavení činnosti výše uvedeného advokáta, ten se však nedostavil a nevystavil svému zástupci plnou moc, tudíž nebyly splněny zákonné důvody možného pozastavení činnosti. 13.října ale již dotyčný stane před plzeňským krajským soudem, kde je obžalován pro trestný čin nedovoleného nakládání s omamnými látkami. Obchod s drogami odhalili policisté v červnu 2007, kdy do Česka dorazilo z Nizozemska na 2000 tablet taneční drogy extáze.
(4.2009)
Soud dospěl k závěru, že Šíma nespáchal trestný čin, ale úplně čistý také není. V deseti tabletách extáze, které ze zásilky z Nizozemska měl, nebyl podle znalců ani jeden gram účinné látky. Státní zástupkyně však podala stížnost a pražský vrchní soud rozhodnutí z Plzně zrušil, ale v konečném důsledku se nic nezměnilo. Od 1.1.2009 se změnil zákon, přestupky již neprojednává policie a soud rozhodl, že věc dostane k vyřešení odbor vnitřních věcí plzeňského magistrátu. I advokátní komora podání kárné žaloby na Šímu označila za neodůvodněné, advokáta však dopisem upozornila na nevhodné chování, uvedla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková.

 

7.2008

Soukromý fitness dostane dotaci 5 milionů Kč, což je celá třetina dotací na rekonstrukci sportovních zařízení v Plzni. Kontroverzní návrh prošel zastupitelstvem až napodruhé. Dávat dotaci soukromému subjektu, navíc pro ziskovou činnost, není vůbec obvyklé a město porušuje pravidla, která si samo stanovilo (dotace soukromému subjektu na normální byznys) Tzv. Centrum volného času Slovany obhajovala radní pro oblast školství Petra Fišerová (ODS). Opozice grant tvrdě napadla, neboť sdružení, které žádost podalo, vzniklo zcela účelově, těsně před podáním žádosti. 

fot372.jpg

                       Petra Kacovská (dříve Fišerová) na 19.kongresu ODS (5.-7.12.2008) 

9.2008

Těžko pochopitelný krok udělalo vedení města Plzně. S firmou Byt Real, která před časem vyhrála tendr na správcovství 6000 městských bytů a nebytových prostor, ukončilo smlouvu a bez výběrového řízení vybralo jinou firmu (Obytná zóna Sylván), které bude ročně platit za správcovství o dvě třetiny více. Radní Helena Matoušová (ODS) ukončení smluvního vztahu ke konci letošního roku vysvětlila tím, že cena 74 Kč byla příliš nízká a dlouhodobě nebyla udržitelná.

 

10.2008

Nejvyšší městský úředník, tajemník magistrátu Ivo Javůrek má problém, kvůli kterému radnice očekává dokonce jeho rezignaci. 7.10. tohoto roku jej večer totiž přistihla opilého za volantem policejní hlídka, jíž Javůrek nadýchal do přístroje 1,4 promile. Vzápětí jej policisté odvezli na záchytku.
11.2008
Přestože policie již obvinila Ivo Javůrka za to, že začátkem října 2008 řídil auto pod vlivem alkoholu (nadýchal 1,4 promile, krevní zkoušku odmítl) a sám rezignoval na funkci tajemníka magistrátu, vzápětí byl pověřen vedením úřadu vnitřních věcí. V případě, že státní zástupce rozhodne, že se Javůrek nedopustil trestného činu, rozhodoval by o přestupku právě úřad vniřních věcí. Podle primátora P.Rodla, ale Krajský úřad předá potom agendu na žádost města Plzně na Městský úřad ve Stodě.
3.2009
Ivo Javůrek dokázal u soudu zpochybnit informace o množství alkoholu, který měl v krvi, když v říjnu 2008 řídil auto. Společně s advokátem napadli výsledek dechové zkoušky. Soud neměl pro zjištění skutečného stavu, v jakém Javůrek řídil, žádný další věrohodný důkaz. Úředník tehdy odmítl odběr krve. (?)
9.2009
Bývalý tajemník plzeňského magistrátu už podruhé odešel od soudu bez trestu. Soud totiž neshledal v jeho případě pádné důkazy, na jejichž základě by ho mohl odsoudit. Případ nyní dostane magistrátní odbor dopravy a bude jej řešit jako přestupek.

 

10.2008

O více jak třetinu zaplatí od roku 2009 Plzeňané žijící v městských bytech I.kategorie s regulovaným nájmem. Ten se tedy zvýší přibližně u 3/4 z 3600 městských bytů, a to o 13 Kč za metr čtvereční. Nájemce bytu 2+1 o rozloze 64 metrů čtverečních tak bude od nového roku platit měsíčně o 832 Kč více. V předešlých dvou letech vzrostlo v Plzni nájemné o 21 a 25%. Podle tabulek ministerstva mohli radní (ODS, KDU-ČSL, PVP) zdražit nájem maximálně o 34% a to také udělali.

 

11.2008

Při ustavujícím zasedání zastupitelů Plzeňského kraje horlil plzeňský primátor Pavel Rodl (ODS) proti instalování Františka Podlipského (KSČM) do funkce předsedy kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje, a to z důvodu, že je F. Podlipský evidován v lustračních seznamech jako spolupracovník StB (držitel propůjčeného bytu). Pozapomněl však dodat, že podle Plzeňského deníku z 31.7.2008, se v pomocných registračních protokolech bývalé komunistické kontrarozvědky (VKR) objevilo i jeho jméno. U Rodla, který je v protokolech veden jako důvěrník existují hned tři záznamy z roku 1979. Rodl jakoukoliv aktivitu nebo spojení popírá, avšak zástupce ředitele archivu bezpečnostních složek M.Pulec k tomu říká: "Mohly to být prověřované osoby, mohli to být spolupracovníci."
(11.2009)
Prakticky přesně po roce nabylo vyjádřování primátora Pavla Rodla (ODS) opět kádrovacích kontur, když v souvislosti s angažováním zpěváka Ondřeje Hejmy na oslavách 17.listopadu v Plzni prohlásil, že "je nepřijatelné, aby na městské akci a dvojnásob při oslavách dvacátého výročí listopadových událostí roku 1989 vystupoval kdokoliv, kdo je veden v seznamech StB." Z vyjádření pana primátora je tak patrno, že dřívější "revoluční změny a jejich společné plody" patří opět jen vyvoleným a prokádrovaným a vůbec nezáleží na tom, co dotyčný profesně dokáže. (Srovnej: kauza sochaře Bockera, který vytvořil unikátní sochu G.Pattona, ale díky jeho evidenci v lustračních seznamech byla socha městem jako trvalá upomínka odmítnuta a tak nyní stojí před ZŠ v Dýšině, přičemž Plzeň nyní vybírá mezi návrhy památníku, které jsou již o kvalitativní třídu zřetelně níže)

images.jpg

                                         Pattonova socha před ZŠ v Dýšině

 

INFORMACE Z OBCHODNÍHO REJSTŘÍKU K 1.10.2008

(SPOLEČNOSTI S MAJETKOVÝM PODÍLEM MĚSTA PLZNĚ)

  • Plzeňská teplárenská a.s. - JUREČKO Roman (předseda představenstva, zastupitel MP za ODS, místopředseda Plzeňské rady ODS), LEVORA Miroslav (místopředseda představenstva, zastupitel MP za ODS)
  • Plzeňské městské dopravní podniky a.s. - LEVORA Miroslav (předseda představenstva, zastupitel MP za ODS, předseda Plzeňské rady ODS)
  • BIC a.s. - TICHÝ Vladimír (člen dozorčí rady, radní MP za ODS)
  • Vědecko - technický park Plzeň a.s. - STROBACH Jiří (člen dozorčí rady, starosta Plzeň 3 za ODS), ASCHENBRENNER Lumír (člen dozorčí rady, starosta Plzeň 2 za ODS), HOGEL Josef (člen dozorčí rady, zastupitel MP za ODS)
  • Spalovna odpadu Plzeň s.r.o. - ŠTRUNC Petr (člen dozorčí rady, zastupitel MP za ODS)
  • Plzeňské služby a.s. - RUND Petr (předseda představenstva, náměstek primátora za ODS), HOUDEK Robert (člen představenstva, zastupitel MP za ODS)
  • Dominik Centrum s.r.o. - KREJSOVÁ Marcela (předsedkyně dozorčí rady, náměstkyně primátora za ODS), WINKOLHOFER Jiří (člen dozorčí rady, zastupitel MP za ODS)

 

fot361.jpg

Miroslav Levora na 19.kongresu ODS (5.-7.12.2008)
11.2008

Bez jakéhokoliv varování skončil ve funkci ředitel Správy veřejného statku Stanislav Liška. Radní ho odvolali z funkce k 28.listopadu, a to i přesto, že čerpá dovolenou a jeho konec na magistrátě mu nikdo oficiálně neoznámil. Liška, který stál v čele městské příspěvkové organizace Správa veřejného statku bez problémů 12 let (?), byl nucen podle technického náměstka primátora Petra Runda (ODS), jenž návrh předložil, odejít kvůli dlouhodobě špatné spolupráci s vedením města a zadržování informací o některých činnostech organizace. Dále neměl podle Runda pracovat podle jeho představ například na zklidnění dopravy ve městě. Spíše se však zdá, že pravým důvodem ze strany části vedení města (ODS) byly spíše problémy v osobní rovině. Čistky na městě však zřejmě nekončí. Rund připustil, že uvažuje o výměně dalších klíčových úředníků, konkrétní jména odmítl rozebírat.

12.2008

Rada města Plzně prodala městskou spalovnu nebezpečného odpadu za směšnou cenu 7,7 mil. Kč firmě T.O.P Eko, která má dlouhodobě areál v pronájmu. Stalo se to i přes neopominutelný fakt, že nyní má spalovna své zakázky jisté, protože nejbližší spalovny jsou v Ústí a Jihlavě (řekl to jeden ze členů vedení spalovny v Ostravě, podle kterého by radnice mohla dostal za prodej několikanásobně více). Ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek (PVP) sdělil, že prodejní cenu stanovil soudní znalec a vyhlásit výběrové řízení nelze, protože firma T.O.P. Eko má předkupní právo. Přestože město tak od devadesátých let utopilo v projektu téměř 100 milionů Kč (95% vlastní město, 5% vlastní Petr Navrátil), nyní rozhodnutím zastupitelů, zejména za ODS, tak zcela zbytečně ztrácí podnik, jehož prodej nedoporučila ani Komise životního prostředí Rady města Plzně, a který bude do budoucna velice finančně lukrativní.
Hlasovali pro prodej: ODS - 21, ČSSD - 2, KDU-ČSL 3, PVP - 2, PA - 1. Hlasování KSČM: 4 se zdrželi, Valenta - proti)

1.2009

Po letech odchází z představenstva PLZEŇSKÉ TEPLÁRENSKÉ Petr Náhlík (člen ZMP za KDU-ČSL). Při nahlédnutí do Obchodního rejstříku je možno k datu 28.1.2009 zjistit, že tato osoba je kromě funkce náměstka primátora MP také: členem statutárního orgánu FINÁLE Plzeň o.p.s, členem dozorčí rady NADAČNÍHO FONDU ZELENÝ POKLAD, ve statutárním orgánu NADACE 700 LET MĚSTA PLZNĚ, členem statutárního orgánu REGIONÁLNÍHO CENTRA CESTOVNÍHO RUCHU ZÁPADNÍCH ČECH o.p.s., členem dozočí rady REGIONÁLNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA o.p.s., členem dozorčí rady GALERIE MĚSTA PLZNĚ o.p.s., člen dozorčí rady CENTRA SOCIÁLNÍCH ASISTENTů o.p.s., v dozorčí radě DIVADLO POD LAMPOU o.p.s. a členem dozorčí rady PLZEŇSKÉ KOMUNÁLNÍ SLUŽBY s.r.o. !! Je s podivem, jakou podporu a důvěru stále získává Petr Náhlík od vedení města, přestože v komunálních volbách v roce 2006 byl jeho mandát daný voliči šestý nejslabší ze 47. členného zastupitelstva MP, přičemž ani jeden ze zastupitelů MP za KSČM možnost členství ve správních či dozorčích radách nezískal. Vskutku osobitý výklad demokracie v podmínkách města Plzně!
(11.2009)
Kvalitu své "kádrové práce" však pan náměstek prokázal například tehdy, když rozeslal svým kolegům dopis, že město bude mít "opravdu celostátní ostudu", když bude na listopadových oslavách hrát Ondřej Hejma se svou skupinou Žlutý pes (podle tzv. Cibulkových seznamů vedený jako tajný spolupracovník StB). Náhlíkovi vadilo, že program oslav prý nikdo s vedením města nekonzultoval. V KDU-ČSL je však takovýto ostrakizující přístup dosti běžným, v poslední době podepsali například všichni tři zastupitelé města Plzně za tuto stranu (Náhlík, Boček, Lodr) petici za zrušení KSČM, a to na rozdíl od všech zbývajících 44 zastupitelů města.

2.2009

Vedení města Plzně ochromují spory v koalici ODS, Pravé volby pro Plzeň a KDU-ČSL, ale i mezi samotnými občanskými demokraty. Náměstek primátora za PVP Vladimír Duchek prohlásil, že některé kroky politiků jdou proti zájmům města. Tvrdí, že situace mezi představiteli ODS, kteří mají na radnici rozhodující slovo, je nepřehledná. Například až z novin se dozvěděl, že má město stavět se soukromým investorem fotbalový stadion s aquaparkem na Borech. Náměstek kritizuje i neschopnost vedení města rozhodnout o vybudování nového depa dopravních podniků. "Stále se to odkládá, nepřipravuje se realistický projekt. A přitom byly utraceny dva miliony korun za projekt depa v areálu Škodovky, což je akce nejméně za 4 miliardy korun", upozornil Duchek.

2.2009

Bývalá porodnice v Plzni na Slovanech byla nabízena Fakultní nemocnicí zdarma městu Plzni, které zvažovalo využití budovy na domov pro seniory. "Jde to mimo nás, budova je připravena do dražby" prohlásila náměstkyně primátora za ODS Marcela Krejsová (ODS). Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová však řekla, že poměrně dlouho čekala na splnění slibu zástupců radnice, že bývalou porodnici bezplatně převezme. "My jsme s tím počítali a nehledali jinou možnost. I když jsme porodnici opustili, opakovaně jsme se ptali, zda radnice dům chce. Tvrdili nám, že ano."sdělila Kunová. Radnice prý od záměru ustoupila, neboť si nechala vypracovat studii o vhodnosti od svého odboru koncepce a rozvoje, která obsahovala prohlášení, že budova by k přestavbě pro využívání seniory byla vhodná, ale problémy by byly kvůli vysokým stropům, vytápění a potížím s památkáři. Slovany jsou však městskou čtvrtí, (která je se svými obyvateli průměrně nejstarší ve městě), jíž takto ubyla díky nešťastnému rozhodnutí radnice jedna z mála šancí a alternativ se vhodně o své občany zodpovědně postarat. Interpelace Valenta (KSČM), 26.2.2009

3.2009

O aktuální situaci v plzeňské ODS se v Plzeňském deníku (11.3.2009) rozhovořil bývalý dlouholetý člen ODS Petr Štillip. Dle svého vyjádření, chtěl založit v Plzni nové sdružení ODS a dát dohromady lidi nespokojené se zažitými praktikami. Bylo mu ale řečeno, že sdružení nebude povoleno. Diskutovat a řešit problémy ve stávajícím sdružení však nešlo. ODS se podle Štillipa odvrátila od svého pravicového programu a politika v ní se dělá jen kvůli osobnímu prospěchu, kšeftům, lobby a to platí i v Plzni. ODS jednoznačně nestojí o nové členy, v Plzni vstup do strany není vůbec jednoduchý, přihlášky nových členů se někde válejí i rok a nikdo se tím nezabývá. Z toho plyne, že není zájem o novou krev a nikdo nemá zájem míchat současným rozložením sil. Politika se dělá za cenu ústupků koaličním partnerům, v Plzni se naoko vyměnil předseda strany Levora za Jiřího Šnebergera, což dle Štillipa nebyla ta nejlepší volba.
(sotva P.Štillip svoji kritiku ODS uveřejnil vyšlo najevo, že je sám obžalován z pronevěry 1,5 mil. Kč a byl zato zatím nepravomocně odsouzen na dva roky s podmíněným odkladem též na dva roky. Štillip se proto raději vzdal funkce krajského šéfa nově vzniklé Strany svobodných občanů)
(4.2009)
Chyba Okresního soudu Plzeň-město a státního zástupce pomohla Štillipovi k zproštění obžaloby. Předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák sice potvrdil, že se žalovaný trestný čin stal, Štillip postupoval neeticky, neprofesionálně a protiprávně. V rozsudku Okresního soudu bylo však opomenuto uvedení faktu, že zpronevěru spáchal úmyslně. A to bylo překážkou pro jeho možné odsouzení, protože Krajský soud nemůže chybějící údaj doplnit ani vrátit případ k dopracování.
(4.2009)
Štillip se rozhodnutím regionálního kongresu strany opětovně stal krajským šéfem Strany svobodných občanů.
 

5.2009

Starosta městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS) společně se svou manželkou zažádal magistrát o směnu své zahrady se starším rodinným domem, které má v zátopovém pásmu - Cvokařské ul. v Plzni , kudy by měla vést silnice I/20. A to za městské parcely poblíž nákupního centra Olympie na Bručné a další na Valše. Po srovnání znaleckých posudků, které Strobachovi dodali, měli získat pozemky přibl. za 7,3 mil. a městu dát své, odhadnuté přibl. na 5 mil. Kč. Rozdíl by prý doplatili. Jenže radnice si nechala udělat ještě tržní odhad směňovaných nemovitostí a podle něj mají pozemky u Olympie přibl. desetinásobnou hodnotu. Kdyby ke směně tedy došlo, získal by starosta majetek skoro o 60 milionů Kč vyšší než je ten jejich. S doplatkem však Strobach již nesouhlasil. Tržní odhad nevzala v potaz ani majetková komise a ani Rada města Plzně a při hlasování odklepla směnu podle Strobachových znaleckých posudků (!)...Před jednáním Zastupitelstva města Plzně však Strobach svůj návrh stáhl. Radní města pro nakládání s majetkem Plzně Vladimír Tichý (ODS) prohlásil, že se jednání majetkové komise neúčastnil a na to, jak hlasoval v radě města si prý nepamatuje. (?)
6.2009
Neuvolněný zastupitel MP a starosta Plzně 3 Jiří Strobach (ODS) patří z hlediska nashromážděných funkcí, podle pravicové MF DNES, k nejúspěšnějším politikům. Je členem 4 poradních komisí RMP a jednoho výboru ZMP na plzeňské radnici. Jenom to mu zvyšuje měsíční gáži starosty téměř o 23 tis. Kč a celkově tak překračuje hranici 80 tis. Kč. Městské komise se zpravidla scházejí jednou za měsíc, ale například Komise pro statut zasedá pouze jednou ročně.

 

5.2009

Plzeňská teplárenská a.s., která je ve 100% vlastnictví města Plzně (členové Rady MP jsou současně členy správní rady PT) začala intenzivně jednat s hokejovým klubem HC Lasselsberger Plzeň o poskytnutí příspěvku 15 mil. Kč. Tento soukromý sportovní podnikatelský subjekt, prostřednictvím generálního manažera Martina Straky (volební tvář ODS 2006), požaduje tuto částku jako nutnou pro zahájení příští sezony. Přičemž Plzeňská teplárenská sice v lednu 2009 zdražila občanům Plzně ceny tepla o 9,6%, ale nyní může takto nabyté prostředky pravděpodobně uvolnit. Nic natom nemění fakt, město Plzeň hokejový klub již dlouhodobě podporuje, a že se v něm rozdělují nesmyslné milionové platy a odměny hráčům a celá firma je i díky tomuto způsobu hospodaření ekonomicky neefektivní. Primátor Rodl (ODS) na interpelaci J.Valenty (KSČM) uvedl, že město nemůže do hospodaření a strategie Plzeňské teplárenské zasahovat (?). Zajímavým zůstává fakt, že např. na odkup Prokopávky do městského vlastnictví (v areálu sportují stovky amatérských sportovců všech generací a podnikatel Janák (ODS) jim strmě zvyšuje nájmy) prostředky dlouho nebyly. Hokejisté tak nyní hrozí, že celou soutěž budou muset prodat jinému zájemci. Co však budou v Teplárenské a.s. dělat, až s podobnou žádostí o finanční výpomoc na úkor ostatních obyvatel města, přijdou např. fotbalisté či jiní plně profesionální sportovci ze soukromých sportovních společností, to ani primátor, ani předseda představenstva PT Roman Jurečko (ODS), pravděpodobně neví.

 billboard-straka.jpgods-billboard.jpg

 

6.2009

Podezřelá transakce se opět počíná rozbíhat v souvislosti s Plzeňskou teplárenskou a.s. (společnost je ve 100% vlastnictví města). Vedení radnice, zejména ODS, uvažuje o jejím možném pronájmu, a to na dobu deseti let. Vysoce lukrativní firma, která každoročně dodává do městského rozpočtu miliony Kč a má zásadní vliv nejen na cenu tepla pro občany Plzně (mj. cena tepla byla v lednu 2009 zvýšena občanům o 9,6%), ale i na celkovou kvalitu života v Plzni, by se tak ocitla na dlouhou dobu v soukromých rukou pravděpodobně s tím, že by město mělo na cenu tepla minimální vliv. Po nesmyslném a pro město vysoce ztrátovém prodeji Spalovny nebezpečného odpadu by se tak jednalo s největší pravděpodobností o předstupeň podobně nesmyslného odprodeje soukromníkovi. Po společnosti J & T projevila zájem i firma Czech Coal.
POZN. Jako právník pracuje současně pro Plzeňskou teplárenskou Robert Varga (krajský zastupitel za ODS), který byl nominován ODS na volitelné místo do voleb do PS PČR 2009. Předsedou představenstva společnosti je místopředseda ODS v Plzni Roman Jurečko (zastupitel MP za ODS).

8.2009 - dle dostupných informací je do skandálu s luxusní dovolenou politiků, lobbistů a podnikatelů v toskánském Argentariu zapojen i Roman Jurečko. Společně s ním se "hřál v Itálii" i bývalý ministr spravedlnosti a šéf krajské organizace ODS Jiří Pospíšil. Podle MfDNES měl koupi toskánské vily, kde na této dovolené bydlel současně i expremiér Topolánek (ODS), zajišťovat právě zájemce o koupi Plzeňské teplárenské a.s. - zástupce společnosti J & T

imag0162.jpg

    
V pravé řadě 2. Roman Jurečko, 4. František Weinfurter, v levé řadě 1. Jiří Šneberger

                                                   
7.2009

Radní města Plzně Karel Paleček (ODS) a místostarosta ÚMO Plzeň 3 Stanislav Kopáček (ODS) měli podle Plzeňského deníku zastrašovat městské policisty. V noci z 27. na 28.června 2009 měli v baru Utopie v Poděbradově ulici v Plzni zastrašovat městské strážníky, kteří sem několikráte po sobě přijeli pro rušení nočního klidu. V baru se konala tzv. after party po balonové show u borské přehrady. Ze služebního záznamu strážníků, který má redakce k dispozici vyplývá, že hlídka byla na místě dokonce 5x.(?) Při svém třetím výjezdu legitimovali radního JUDr. Karla Palečka a ten jim měl zjevně opilý sdělit: "Víte, kdo já jsem? Já jsem radní pro bezpečnost a velitel městské policie je o této akci srozuměn, jděte si najít jinou hospodu do jiné ulice!" Místostarosta Kopáček začal podle záznamu rovnou vyhrožovat stížnostmi na vyšších místech a začal si opisovat služební čísla strážníků. Na jednu ze strážnic se měl osopit s tím, že se osobně postará o její diskreditaci, neboť není jeho typem. "Nejsem natolik ožralý, abych nevěděl, co povídám, ale ujišťuji Vás, že se rád postarám o to, abyste si zde už ani neškrtla." O části incidentu existuje 20 min. služební záznam. (Bar UTOPIE přiléhá k areálu Poděbradka, který na žádost ÚMO Plzeň 3 prodalo město v květnu bez veřejné soutěže (většinovým rozhodnutím zastupitelů koalice ODS+KDU-ČSL+PVP) současnému nájemci areálu - firmě Extra Multi Colore. Společnost přitom vznikla v roce 2007, jen několik dní před tím, než získala v 5000 metrů2 velkém podnikatelském areálu od ÚMO Plzeň 3 nájemní smlouvu.
(7.2009) Pod radním Karlem Palečkem (ODS) se houpe židle. Primátor Pavel Rodl (ODS) prohlásil, že navrhne zastupitelstvu jeho odvolání poté, co vyslechl městské strážníky a zhlédl záznam z baru Utopie. Z obojího je prý patrné, že Paleček měl společně s místostarostou Stanislavem Kopáčkem (ODS) městské policisty zastrašovat. Primátor prohlásil:"Nemyslím, že by měl pan Paleček dále řídit městskou policii. Velice silně to zavání arogancí moci". Podivné na celé věci je i ten fakt, že celý incident vyšetřuje magistrátní odbor bezpečnosti, který spadá do Palečkovy kompetence, společně s inspekcí městské policie, která je Palečkovi defacto též podřízena.
(8.2009) Karel Paleček (ODS) 17.8.2009 na funkci radního pro bezpečnost rezignoval. Zůstává však i nadále členem Zastupitelstva města Plzně a radním Plzeň 3. Oficiálně své rozhodnutí zdůvodnil tím, že při zavádění reforem v městské policii opakovaně narážel na odpor strážníků i vedení městské policie. Primátora města jeho rozhodnutí překvapilo, protože Paleček s ním o údajných problémech při řízení městské policie nikdy nemluvil a práci se strážníky vždy prezentoval kladně. (I při interpelaci J.Valenty (KSČM), na ZMP 2.4.2009, v souvislosti s efektivitou a koordinací projektu "Bezpečné město" uvedl, že vše funguje jak má a spolupráce mezi všemi složkami projektu, tudíž i mezi radním pro bezpečnost a městskou policií, je v naprostém pořádku.) Stanislav Kopáček (ODS) své místo místostarosty Plzeň 3 pravděpodobně udrží. Předsedkyni místní organizace ODS Haně Matoušové, kde je Kopáček členem, stačí omluva a vysvětlení. (12.2009) 17.12.2009 se na Náměstí Republiky, u morového sloupu, měla konat demonstrace za odstoupení Stanislava Kopáčka z funkce místostarosty Plzeň 3. Svolal ji Pavel Kolman, jež se představil jako lékař žijící v zahraničí. Jako důvody ke Kopáčkově odstoupení uvedl aféru v Klubu Utopie a napojení Kopáčka na některé firmy, s nimiž obvod Plzeň 3 spolupracuje.

(8.2009)
Na funkci vedoucího Odboru bezpečnosti Magistrátu města Plzně rezignoval Petr Kubis, který byl jedním z garantů projektu "Bezpečné město" (POZN. v rámci projektu funguje i opatření Centrum, které je zaměřené na rušení nočního klidu ve městě). Kubis tvrdí, že odchází zejména kvůli tomu, že městská policie nefunguje v projektu dobře a prý se musí změnit celá filozofie její práce. (?) Důvodem Kubisovy rezignace ale může být i skutečnost, že na pokyn svého nadřízeného vystudovaného právníka Karla Palečka (ODS) rozeslal předsedům politických klubů v ZMP zprávu o kontrole postupu městských strážníků v baru UTOPIE a v ní nevymazal osobní údaje některých aktérů incidentu Tím mohlo dojít k porušení zákona, což mohl jako bývalý policista v Sokolově vědět. 

                   Karel Paleček (ODS)                    Stanislav Kopáček (ODS)                      

19675_36209_palecek_karel.jpgkopacek.jpg

9.2009

Až úsměvně působí složení poradního orgánu Rady MP - Komise pro nakládání s majetkem města. Při pohledu na webové stránky města Plzně se lze dozvědět, že z 16 členů komise je jich 9 z ODS a 2 z PVP (koaličního partnera ODS). Přestože je faktem, že komise má pouze doporučující status, tak jejím názorem bývá často při jednání Zastupitelstva MP jako odborným argumentováno, a to nejen před zastupiteli, ale i zástupci médií a veřejností. Díky tomu je možné snáze setrvale rozprodávat majetek města, často za značně nevýhodných podmínek (myšleno pro město Plzeň).

 

10.2009
V předešlých třech letech došlo u více jak 3500 bytů s tzv. regulovaným nájemným v Plzni ke zvýšení nájemních plateb o 21, 25 a 34%. Od počátku roku 2010 plzeňská radnice (dominantně pod vedením ODS) opět zvýšila činže na maximální možnou úroveň, např. u bytů I.kategorie o 16,4%. Za m2 se bude nově platit již 60,54 Kč.

Stejně tak se od roku 2010 zvýší v Plzni cena vody. Radniční koalice j(ODS, KDU-ČSL, PVP) již podruhé v tomto roce přistoupila k navýšení ceny, tentokráte o 8%. Důvodem dalšího zdražení je, podle mluvčí magistrátu, jednak inflace, hlavně ale údajně nutné investice do speciální filtrační technologie ve vodárně. Pro čtyřčlennou rodinu se takto náklady za vodu zvýší za rok o zhruba 600 Kč.

 

10.2009

Na návštěvu partnerského města Takasaki v Japonsku a současně na slavnostní otevření výstavy "Hory a srdce", resp. k exkurzi spalovny odpadů, odletěla z Plzně poměrně početná delegace. Primátorská skupina čítala více jak deset lidí (bez osob hradících si cestu a pobyt), skupina městem vlastněné firmy Plzeňská teplárenská a.s. byla tvořena pěti manažery. Dle vyjádření Tomáše Drápely (generální ředitel Plzeňské teplárenské a.s.) náklady na jednu osobu činily kolem 200 tis. Kč. (tzn. celkem cca. 1 mil. Kč). Náklady ma cestu a pobyt delegace města Plzně činily dle primátora Pavla Rodla - ODS (po interpelaci J.Valenty - KSČM, který připomněl zbytečně vysokou ekonomické náročnost zcela formální akce ) údajně jen 30 tis. Kč za letenku, zbytek uhradila hostitelská strana. Rodl, však v lednu při jednání ZMP tvrdil, že nehodlá v žádném případě dělat ze zastupitelstva cestovní kancelář.

 

10.2009

Velitel Městské policie v Plzni Luděk Hosman opsal v rámci studia na Právnické fakultě v Plzni svoji bakalářskou práci a to od svého bývalého nadřízeného Radoslava Sládka. Hosmanův právník Radek Ondruš potvrdil, že jeho klient opravdu práci odflákl, ta je špatná a v mnoha pasážích plagiát. Tvrdí, že jeho klient nestudoval vzorově, ale fakulta to měla sama poznat a s prací ho tehdy vyhodit, tudíž pochybila více než Hosman. Otázkou prý je, zda tam tu práci vůbec někdo četl. Celá kauza je součástí obrovského skandálu s plagiáty, podvodného a nestandardně krátkého studia některých prominentů a neprůhedného a klientelistického způsobu přijímání na Právnickou fakultu v Plzni. V poslední době se již v této souvislosti v médiích stále otevřeněji hovoří o mafii, tedy o účelovém propletenci vedení školy a studujících z řad politiků, policie, státních zástupců, soudců aj. Existují prý i jisté vazby na organizovaný zločin. Z plzeňských politiků ODS na této fakultě studovali podle Plzeňského deníku např. náměstkyně primátora Marcela Krejsová, bývalý radní pro bezpečnost Karel Paleček či nyní studuje III. ročník místopředseda plzeňské organizace ODS a zastupitel města Roman Jurečko. Všichni jmenovaní Deníku uvedli, že studovali (resp. studuje) řádně.
11.2009
Luděk Hosman rezignoval na funkci velitele Městské policie v Plzni.

 

11.2009

Karel Gott se stal 3. 11.2009 čestným občanem města Plzně. Nejvyšší vyznamenání udělované v podmínkách města tentokráte zcela zaslouženě a oprávněně navrhla Marcela Krejsová (náměstkyně primátora za ODS), "pro" hlasovali (při jednání ZMP 15.10.) všichni přítomní zastupitelé za KSČM (5), ČSSD (8), většina zastupitelů za ODS (13), K.Makoň (PA) a nezařazený M.Charvát.
PROTI udělení ocenění umělci byli pouze: Bartman, Uhlík Jiří (ODS), Duchek, Syka (PVP), Náhlík (KDU-ČSL), Zábranský (PA)
Ostatní zastupitelé města nebyli jednání ZMP přítomni či nehlasovali.

Obřad udílení čestného občanství proběhl bohužel za nedůstojného chování přítomných fotoreportérů.

p1010176.jpgp1010182.jpg

 ČTI:   Valenta -  Fenomén Gott a politika
Valenta: Karel Gott "čestným Plzeňanem"

 

11.2009
Další vlna pokusů o nesmyslný rozprodej městského majetku přichází. Poté, co město obětovalo 6.patrový dům na Americké třídě 33 naproti Mrakodrapu - jedna z dominant Plzně (výměna s doplatkem 16 mil. Kč R.Bochníčkovi za pozemky pro tramvajovou trať místo toho, aby se pozemky vyvlastnily ve veřejném zájmu občanů města, navíc objekt byl oceněn pouze na 8 mil. Kč), plánují radní (ODS, PVP, KDU-ČSL) zbytečně prodat budovu polikliniky na Slovanech, Francouzské ul. Jediným argumentem pro prodej je prý fakt, že město doplácí za službu lidem 3 mil. Kč/ročně (provoz budovy). Po odprodeji by zdravotní služby obyvatelstvu měly být podle uvažované prodejní smlouvy zachovány po dobu pouhých 10 let. Mezi zájemce o budovu polikliniky by mohla patřit např. společnost PRIVAMED, jejíž nemocnici na Severním předměstí vede bývalý hejtman Petr Zimmermann (ODS), jehož bratr Jaroslav se svojí firmou MEDAPOL PLUS v minulosti polikliniku na Slovanech provozoval.

Radní (ODS, PVP, KDU-ČSL) odsouhlasili odprodat městský dům v ul. Jagellonská 12 i s téměř 500 m2 pozemků. Prodávat se má formou obálkové metody.
Zdá se, že pravicová radniční koalice ovládaná ODS se snaží, přestože dopady světové hospodářské krize naznačují investorům spíše nakupovat,
před koncem volebního období, rozprodat z městského majetku ještě co se dá a město jako subjekt tak do budoucna velice ekonomicky oslabit.

 

11.2009
V areálu ZOO Plzeň bude instalován 30 tunový americký tank typu Sherman. Tank se sice podílel na osvobozování ČSR v konci II. SV tím, že triumfálně přijel do západních Čech, ale nevhodnost jeho umístění v areálu ZOO Plzeň je více než zřejmá, což si pravděpodobně neuvědomuje náměstkyně primátora Marcela Krejsová (ODS) Militaristický stroj však možná považuje za důležitý příspěvek do soutěže "Plzeň - hlavní město kultury 2015." Neomlouvá ani fakt, že tank bude získán z Německa zdarma či do pronájmu. (Interpelace: J.Valenta - KSČM)

ČTI:   Sherman v ZOO?

Valenta:   Pěkně "děkuji" za předčasný vánoční dárek 

12.2009
Při plánované rekonstrukci sportovního stadionu ve Štruncových sadech (cca. 400 mil. Kč) tak, aby se hřiště přisunulo k tribunám a zlepšily se tím podmínky pro I. fotbalovou ligu, bude s velkou pravděpodobností zničena třetí nejlepší atletická dráha v ČR, na níž sledovaly atletické závody desítky tisíc diváků, a do které se investovaly desítky milionů Kč. Za mrhání penězi to označil při svém projevu na ZMP František Janeček - sekretář Západočeského atletického svazu. Zodpovědný náměstek primátora Petr Rund (ODS) připustil, že do stadionu se v posledních letech napumpovalo asi 160 mil. Kč. I Jiří Henžlík, trenér atletiky AK Škoda Plzeň tvrdí, že se se těsně po nákladné rekonstrukci (mj. 2009 - nový povrch atletické dráhy za 8 mil. Kč) a v době finanční krize rozhoduje o budoucnosti plzeňské atletiky zcela neekonomicky, aniž by se hovořilo s kýmkoliv z atletického oddílu. Navíc primátor Pavel Rodl (ODS) v roce 2007 sliboval, že při zamýšleném vzniku nového sportovního stadionu na Borských polích pro 22 tisíc diváků, budou jeho součástí další sportoviště včetně umělé sjezdovky. Avšak již tehdy mnozí politici považovali tento projekt za megalomanský.

ČTI:   Plzeňskou radnici a zastupitele finanční krize asi nepostihla

 

12.2009
Boj o moc v ODS pokračuje! Dříve mocný muž - člen Výkonné rady ODS a zastupitel města Plzně za ODS Miroslav Levora byl odvolán z vedení městských společností Plzeňská teplárenská (místopředseda představenstva) a Plzeňské městské dopravní podniky (předseda představenstva). Dne 17.12.2009 jej odvolala městská rada. Oficiálním důvodem byla prý ztráta jeho vlivu po loňských prohraných volbách, kdy Levora odstoupil z funkce předsedy oblastní rady a nebyl zvolen ani za člena výkonné rady ODS. Levora však v Plzeňském deníku tvrdil, že odvolání nechápe, a že neodstoupil sám (nabídku na odstoupení odmítl), a že mu byla hlavně vyčítána výše úhrady prokazatelné ztráty v PMDP, stejně tak obchodní aktivity jeho firmy v souvislosti s výstavbou spalovacího kotle (zastupuje město v Teplárenské a.s., přičemž jeho firma současně pomáhá kotel budovat). Primátor Plzně Pavel Rodl (ODS) uvedl, že pro obě funkce v představenstvech je politicky silná osoba nutná (Pozn. zjištění až 14 měsíců po prohraných krajských a senátních volbách). Připustil, že důvodem bylo i neřešení některých problémů v dopravních podnicích. Paradoxně se po Levorově odvolání dostal do čela PMDP (údajně jen na pár dní) místopředseda představenstva a místostarosta MO Plzeň 3, kontroverzní Stanislav Kopáček (ODS). (Pozn.: viz výše zápis 7.2009 )

 

12.2009
"Studie bezdomovectví" v Plzni přišla plzeňský magistrát na 300 tis. Kč a ukazuje se, že možná zbytečně. Odboru bezpečnosti chybí v analýze důraz na protizákonnou činnost páchanou bezdomovci. V souvislosti s 60-ti stránkovou studií připustil Ladislav Plochý, z uvedeného odboru bezpečnosti, že tato je nyní "u ledu". Ostatně výsledky studie a zjištění, např. že proti bezdomovectví se nedá bojovat, patří prý ke společnosti, či že bezdomovectví lze snížit sociálními opatřeními jsou "zcela převratné" a určitě se městu za vynaložené prostředky v době hospodářské recese "vyplatily". Tomáš Hirt z Centra aplikované antropologie a terénního výzkumu FF ZČU, které studii vypracovalo, tvrdil v MF DNES, že "neumí-li odbor sociálních služeb využít analýzu potřeb bezdomovců jinak než ke konfrontaci s odborem bezpečnosti a prevence kriminality, je to smutné a pro Plzeň příznačné..."