Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

ODS  NA PLZEŇSKÉ RADNICI 2010 - 2014

ve velké koalici s ČSSD


Obrazek

Obrazek

 Počty zastupitelů statutárního města Plzně 2010-2014:

 

ODS 14
ČSSD 14
TOP 09 7
KSČM 5
Občané.cz 5
PVP 2

 


Zajímavé články z per regionálních novinářů v souvislosti s Plzní jsou k dispozici na následujícím linku:


 
 
___________________________________________________________________________ 
 
MOTTO: "Nevytvářejme zde dojem, že pan Jurečko stojí někde v pozadí a ovlivňuje 
              komunální politiku."
                                                                                     Jiří Pospíšil
                                 předseda Regionální Rady ODS v Plzeňském kraji a ministr spravedlnosti, 4.2012
 
 mf-10.2010-----kopie.jpg

Zleva: Martin Baxa, Roman Jurečko, Jiří Pospíšil (všichni ODS)

 

images.jpg

"Tak volby jsme opět vyhráli"

Zleva: Robert Houdek, Roman Jurečko, Petr Rund (všichni ODS)

___________________________________________________________________________ 


 

10.2010

Odměny za činnost v orgánech městských firem (tzv. uvolnění komunální politici odměny za tuto činnost nepobírají)  


Plzeňská teplárenská a.s. (2008 – 1 444 800 Kč, 2009 – 1 622 400 Kč)Předseda představenstva – R.Jurečko (ODS) – 22800,--/měs., místopředseda R.Houdek (ODS) – 16800,--/měs. Předseda dozorčí rady – K.Syka (PVP) - 11400,--/měs., člen – J.Fremr (ODS) – 6000,-- Kč/měs. 

Plzeňské městské dopravní podniky a.s. (2008 – 634 000,--Kč,2009 – 638 000,-- Kč)Předseda představenstva – J.Šneberger (ODS) 16800,--/měs., místopředseda – S.Kopáček (ODS) – 13200,--/měs., člen – L.Aschenbrenner (ODS) 12000,--/měs., Dozorčí rada – předseda - V.Duchek (PVP) – 8400,--/měs., člen – D.Šlouf (ODS) – 6000,--/měs., 

Vědecko-technický park a.s. Předseda představenstva – J.Winkelhoefer (ODS) – 7000,--/měs., člen – J.Strobach (ODS) – 5000,-- Kč, Dozorčí rada - místopředseda – F.Weinfurter (ODS) – 5550,--/měs., člen – L.Aschenbrenner (ODS) 2500,--/měs. 

Obytná zóna Sylván Předseda představenstva – H.Matoušová (ODS) – 4500,--/měs.,

 

 

ZDE:  Výše platů uvolněných politiků

 

 

 

Ustavující zasedání Zastupitelstva města Plzně se konalo 25.11.2010

 

img326.jpg

                               Nechme se tedy překvapit a doufejme, že  to opět nebude překvapení nemilé.. 

 

11.2010

Snad jakási interní taktická předvolební dohoda mezi dosluhující a nastupující garniturou ODS na plzeňské radnici umožnila na poslední chvíli dominantně modré Radě města Plzně ještě nevídaně zdražit občanům města vodu. Zatímco v roce 2006 byla cena za m3 vody 20,02 Kč a stočného 17,94 Kč, v roce 2008 již za m3 vody 21,92 Kč a stočného 18,65 Kč, tak od počátku roku 2011již cena za m3 vody  dosáhne 40,90 Kč a výše stočného 27,52. Pro čtyřčlennou rodinu, při předpokládané spotřebě 35 m3/měs. stoupnou měsíční náklady zhruba o 204 Kč. (Mj. jedná se o nejvyšší nárůst ceny vodného a stočného v ČR - 34,2%, levnější vodu a stočné tak mají  již nejen v Praze - 60,39 Kč, Ostravě - 62,37 Kč, ale i v Brně - 60,17 Kč či Českých Budějovicích - 65,91 Kč aj. V Plzni  je cena  68,42 Kč)

SROVNEJ: Od roku 1953 do roku 1990 jsme jednotně platili za 1 m3 dodané pitné vody 60 haléřů a za 1 m3 odvedené odpadní vody 20 haléřů. (Informace: Veolia)


   

11.2010

Volbou členů Rady města Plzně zahájilo svoji činnost nové Zastupitelstvo města Plzně. Primátorem města byl zvolen Martin Baxa (ODS), který patří ke skupině lidí pod vlivem podnikatele a místopředsedy ODS v Plzni Romana Jurečka, stejně jako nově zvolený náměstek primátora pro technickou oblast Petr Rund (ODS). Radním pro bezpečnost se opětovně stal Robert Houdek (ODS), který je považován za člověka ze skupiny lidí kolem podnikatele Petra Štrunce (ODS). Ke skupině, na kterou by měl mít vliv bývalý místostarosta Plzeň 3 Radim Kopáček (ODS) patří potom radní pro správu majetku města Helena Matoušová (ODS).  Z okruhu lidí kolem předsedy ODS Jiřího Šnebergera (senátor za ODS a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků) se rekrutuje nová radní pro školství a životní prostředí Irena Rottová (ODS). Zdroj: MF DNES, 26.11.2010 

 

martin-baxa.jpg

Martin Baxa (ODS) se stal primátorem města Plzně - 25.11.2010 


  

 

11.2010

První personální čistky na magistrátu na sebe nenechaly dlouho čekat. Pár hodin po zvolení nové městské rady skončila ve své funkci tisková mluvčí magistrátu Edita Laštovková, která byla na svůj post nominována sice dříve vládnoucí garniturou ODS, avšak ještě pod vedením Pavla Rodla, který ze strany vystoupil a angažuje se nyní "pod hlavičkou" Občané.cz. Nejméně další dva lidé z kanceláře primátora potvrdili, že s nimi M.Baxa (ODS) již nepočítá. Ten uvedl:" Je standardní, že se každý politik chce obklopit částečně svým týmem, takže nevylučuji, že k nějakým dalším změnám dojde, ale v tuto chvíli nejsou aktuální."
"Laso ale přesto hodil" nový primátor Baxa (ODS) prakticky obratem Vladimíru Líbalovi, ke kterému měl  blízko již na krajském úřadě Plzeňského kraje, kde oba dříve pracovali ve vedoucích funkcích. Podle informovaného pravicového média bude tak "známý" výtvarník a chartista Líbal (exkandidát do Senátu PČR v Plzni 2008) členem Baxovy kanceláře a bude mu svěřen dohled nad přípravou projektu Evropské hlavní město kultury 2010. Z postu vedoucího oddělení kultury úřadu kraje odešel po vzájemné dohodě, jinak by mu však podle některých zdrojů hrozila výpověď. Dlouhá popřevratová léta působil Líbal jako vedoucí odboru kultury Magistrátu města Plzně.


   

12.2010

Ještě ani neuschly podpisy na zastupitelských slibech a již se objevila nová pozoruhodná okolnost, a to v souvislosti s více jak čtvrtmiliardovou investicí do výstavby Parkovacího domu Rychtářka u Rooseweltova mostu. Budova parkovacího domu má být obložena (údajně najednou) solárními panely na výrobu elektrické energie a město by mělo zaplatit za stavbu o 100 mil. Kč. více.  A právě kvůli  fotovoltaice se nyní rozhořel spor. Část zastupitelů  (exprimátor, nyní zastupitel P.Rodl - Občané.cz nebo např.  bývalý zastupitel M.Zábranský - PA) tvrdí, že jde o novinku, o které nebyla nikdy před zastupitelstvem řeč a je součástí "zvláštního byznysu" kolem parkovacího domu, staronový technický náměstek Petr Rund (ODS) říká naopak, že se se solárními panely počítalo a byly již součástí vydaného územního rozhodnutí.

Pozn. 1.2012 - v prosinci roku 2011 byl parkovací dům Rychtářka doposud nejúspěšnější ve své historii (447 míst, otevřen: 23.6.2011). Obsazena byla však jen necelá čtvrtina míst. Tento tristní stav svědčí o velice špatné dopravní politice Rady města Plzně, která nedokázala doposud naplnit jedno z hlavních hesel volebních programů svých politických stran (ODS + ČSSD) a vyhnat tak auta z centra města, k čemuž měl posloužit i tento parkovací dům. Obrovská investice, zející prázdnotou, navíc se špatným navigačním systémem, tak pouze vyšla finančně vstříc investorovi stavby, kterému bude spláceno za výstavbu domu po dobu 19 let 18,5 mil. Kč/ročně (do městské pokladny půjde příjem z parkovného). Tento investor - pražská firma Hermosa Parking Plzeň (jediný akcionář této firmy je: AMULO CO Limited se sídlem: Limassol, Kypr) již začal dokonce i v parkovacím domě pronajímat prostory  "kuchyňskému studiu".


   

12.2010

Město Plzeň, případně MO Plzeň 4,  by měly podle rozhodnutí soudu zaplatit 5,5 mil. Kč firmě MAO za zrušenou zakázku na rekonstrukci domu Dlouhá 4,6 a 8 v městském obvodě Plzeň 4. Firma MAO vyhrála veřejnou soutěž, ale město rozhodlo, že už o opravy od zmíněné firmy nestojí. Samotný problém údajně vznikl právně chybným ukončením smlouvy ze strany města. Městská rada, v předcházejícím volebním období taktéž pod vedením ODS, neschválila dofinancování stavby, ale uzavřená smlouva nabyla účinnosti dnem přiznání státní dotace, která byla poslední z jejích podmínek. Samotná dotace však nestačila na pokrytí stavby a tak nebyla ani čerpána. Přesto podle soudu nemělo město právo od uzavřené smlouvy odstoupit. Vše uvedené svědčí o značné nekompetentnosti nejen předchozí rady, z níž sedí v novém vedení města stále stejné 3 osoby, ale i dalších úředníků zodpovědných za legislativní procesy a související poradenský servis komunálním politikům.

 
Tiskový komentář k vzniklému dluhu
 
 

  

 

12.2010

V prvním čtvrtletí 2011 podraží v historickém centru Plzně i parkování. Nejen, že se rozšíří nejvíce zpoplatněná A zóna (platí se 30 Kč/hod.) o další ulice, kde se doposud platilo 20 Kč/hod., ale nově se začne platit parkovné např. i na parkovišti mezi Centrálním autobusovým nádražím a budovou Škodovky. A to vše ještě před dostavění nutné alternativy Parkovacího domu "Na Rychtářce". Jestli  se jedná vedení města (ODS+ČSSD) o postupné vytlačování vozidel z centra, jde o krok správným směrem, neboť situace s automobily je např. na Náměstí Republiky  zcela katastrofální, ale v případě, že jde pouze o zaplnění děr v městském rozpočtu, náhled na tento postup již tak pozitivní není. Bohatí tak budou parkovat v historickém centru i nadále, nízkopříjmové osoby nebudou mít zatím odpovídající možnost lacinějšího zaparkování.

Pozn: 1.2011 - Elitářský přístup RMP k občanům města by měl v nejbližší době vést k vyblokování stovky parkovacích míst na Náměstí Republiky pro tzv. rezidenty - osoby, které zde bydlí nebo podnikají. Jedná se tak o jasný vzkaz veřejnosti, že centrální náměstí Plzně stejně nebude v nejbliší době bez aut, přičemž nový parkovací dům Rychtářka je nedaleko.

namesti.jpg

prosinec 2010 

 

 

1.2011

V Plzni sice končí regulované nájemné až 31.12.2012, ale přesto dojde ještě letos  u městských bytů (3660) ke zvýšení  nájmu o 10 Kč/m2 na 70,48 Kč/m2. Tzn. že nájemník standardně velkého bytu (cca. 70 m2) zaplatí ročně skoro o 8,5 tis. Kč více než doposud. Zvyšování už tak nehorázně vysokého nájmu obhajují  někteří pravicoví politici. Z jejich tábora naposledy zaznělo, že "..je škoda, že deregulace neproběhla stejně jako u nebytových prostor. Kdyby ano, tak nyní bydlí lidé podle příjmů a trh s byty není pokřivený". (P.Stelzer, MF DNES, 11.1.2011) V české praxi však tržní deregulace nájemného znamená další krok k selekci obyvatel podle výše jejich majetku a další krok ke ztrátě obecných sociálních vymožeností (v tomto ohledu pokles finanční dostupnosti a kvality úrovně bydlení), které by měly být ve spravedlivé a fungující společnosti samozřejmostí. Aplikace bezuzdného tržního systému v souvislosti s nájmem městských bytů  a jejich správou, kterou má v rukou na plzeňské radnici po dlouhá léta ODS, s velkou pravděpodobností bude směřovat k dalšímu zbídačení mnohých Plzeňanů, což by mělo být nepřijatelné! Lze však očekávat i další masivní rozprodej městských bytů, nikoli však jejich nemajetným nájemníkům,  ale především různým podnikatelům, kteří by mohli skupovat rovnou celé domy i s jejich obyvateli, ostatně tak, jak se to již stalo v Plzni na Vinicích.  

 

img459.jpg

Zdroj: Plzeňský Deník, 11.11.2011 


 
 

1.2011

Opětovná nejednota a křehkost společné vazby mezi zastupiteli ODS na plzeňské radnici byly zaznamenány při jednání ZMP 13.1.2011. Radní pro správu městské majetku Helena Matoušová (ODS) předložila návrh směny metrového pozemku, (rozuměj: 1 m2) nutného pro výstavbu nové tramvajové linky na Borská pole, což zjevně nechápal předseda ODS v Plzni Jiří Šneberger. Bývalý, a nově již nezvolený, senátor údajně při jednání ZMP  nerozuměl tomu, proč by město mělo být ochotné tzv. směňovat nesměnitelné a přidal se tak "de facto" na stranu opozice. Vše mu objasnil až Vladimír Duchek (PVP), za jehož dřívější činnosti v Radě města Plzně byla směna 1 m2 předpřipravena. ZMP poté schválilo opětovnou nabídku majiteli mikropozemku na výkup za 2400 Kč, případně na směnu za jiný městský pozemek v hodnotě 70 tisíc Kč. Ovšem tomu to zjevně nestačí a vybral si proto jiný městský pozemek za zhruba 3,5 mil. Kč. A protože žijeme v tržním hospodářství, šance na úspěch je velká, neboť i za jiné pozemky vedoucí na Borská pole se v minulosti nesmyslně rozdávaly lukrativní městské budovy a pozemky bez toho, aby se v zájmu občanů Plzně přistoupilo k vyvlastnění a vytěsnění nehorázné spekulace. Že na tom město tratí a chudne, však některé politiky asi nezajímá, z cizího krev  přece neteče!


   

1.2011

Rozdělení míst do odborných komisí Rady města Plzně nebylo opět, podobně jako v předchozím období, provedeno poměrným způsobem odpovídajícímu výsledku komunálních voleb, ale silově systémem "vítěz bere vše". Komisí bude zřízeno celkem 18 a mají mít dohromady asi 250 členů. Nominovaní členové disponují sice toliko hlasem poradním, ale jsou ke své činnosti poměrně slušně honorováni, tzn. že vzniklá situace nahrává tomu, aby  místa  získávali, stejně jako doposud, především lidé "za odměnu" a v příčinném poměru k vládnoucím stranám na radnici. Na zbylé strany radniční opozice (TOP 09, KSČM, Občané.cz, PVP) tak zůstalo čistě pragmaticky  pouhých 54 míst. Dle dostupných informací získala  TOP 09  z této almužny ještě velice slušných 36 míst, KSČM a Občané.cz ale pouze po 4 postech (přičemž společně reprezentují 10 + 10%  plzeňských voličů a tudíž by měly získat  přinejmenším racionální, demokratickou  a spravedlivou úvahou po 25 členstvích). Primátor Martin Baxa (ODS) v tisku připustil, že "4 nabídnutá místa straně Občané.cz byla především výrazem toho, že jsou pro ODS nejméně přijatelnou stranou v zastupitelstvu." Avšak ani KSČM nebylo umožněno, aby prostřednictvím odborných komisí měla dostatečný přehled o informacích a důležitých finančních tocích. Takže oproti posledním čtyřem letům žádný pohyb vpřed tj. ke změně, kterou ODS před volbami tak proklamativně hlásala. Nyní tedy opět zbývá velké  části plzeňské veřejnosti jen pouhý záblesk naděje, že "koaliční místa" v komisích (cca. 200) nebudou nabízena osobám, které by měly mít posléze prokazatelně četné problémy s morálkou a dodržováním platných zákonů, tak jak se tomu dělo za předchozí vlády ODS v Plzni v nejednom případě.

POZN. Jak mohou kvalifikovaně a kriticky fungovat odborné komise, když zde chybí odborníci, na rozdíl od rodinných příslušníků a známých a jsou dominantně složené z kádrů koaličních stran ODS a ČSSD za personálního přispění TOP 09? Jednoduše! Komise většinou svých členů navrhne (jedná se zejména o městské dotace) - Rada města následně tímto stanoviskem zaargumentuje při jednání ZMP - a když je potřeba, většina zastupitelstva ODS+ČSSD, za častého přispění TOP 09,schválí....a pro média a neobeznámenou veřejnost je vše v pořádku!

 

ČTI:   Odměňování neuvolněných členů ZMP  27.1.2011

Komise pro nakládání s majetkem města 15 členů - 5 ODS (např. Štrunc Petr - dříve předseda představenstva PMDP aj.), 5 ČSSD 

Komise finanční 13 členů - 4 ODS, 4 ČSSD 

Komise pro koncepci a rozvoj města 13 členů - 4 ODS (např. Michálek Jan - místopředseda krajské ODS), 4 - ČSSD 

Komise kulturní 13 členů 5 ODS, 5 ČSSD (např. Klůs Hanuš - kontroverzní spor o vyklizení divadla ČAS)...aj.

 

?Možná shoda jmen?  

Hirt Tomáš - Komise pro integraci etnických menšin a cizinců/ Hirtová Michaela - Komise pro sociální věci ( oba TOP 09), 

Brabec Miroslav - Komise pro nakládání s majetkem města/Brabcová Pavlína - Komise pro výchovu a vzdělávání (oba ČSSD)

Štrunc Petr - Komise pro nakládání s majetkem města/ Štruncová Simona -Komise pro výchovu a vzdělávání (oba ODS)/ Štrunc Zdeněk - Komise bytová (Hospodářská komora), 

Michálek Jan - Komise pro koncepci a rozvoj města (ODS)/ Michálková Kateřina - Komise pro partnerská města a evropské záležitosti - tajemnice

 

   

 

2.2011

Stovky obyvatel Severního předměstí si dlouhodobě přály zastavit plán na stavbu komplexu parkovacího domu, administrativní budovy a bytového domu v Krašovské ulici. Občané z této nejvíce lidnaté části města dávali najevo, že nechtějí žít v maximálně stavebně zahuštěné oblasti a paradoxně se obávají i úbytku parkovacích míst, neboť budovaný parkovací dům bude  početně omezenou a pro sídlištní podmínky nesmyslně zpoplatněnou službou. Zastupitelé ODS a ČSSD (mimo 1.náměstkyně E.Herinkové - ČSSD) však smlouvu s firmou Stavingem, kterou vlastní místopředseda krajské ODS Jan Michálek, do budoucna posvětili a dali tak najevo, že zájmy podnikatele jsou jim bližší. Záměr při jednání zastupitelstva hájili zejména Helena Matoušová (ODS) a Robert Houdek (předseda Klubu zastupitelů ODS). Primátor města Martin Baxa (ODS), přestože dlohodobě toleruje některým zastupitelům porušování jednacího řádu ZMP, umožnil  z titulu své funkce pouze  3. minutové vystoupení před zastupiteli V.Ženíškovi, který žádal alespoň 6 minut k úplnému vysvětlení stanoviska dotčených občanů a který je hlavním organizátorem veřejných protestů.


  

2.2011

Návrh obvodních zastupitelů KSČM na 10% snížení odměny za funkci neuvolněného místostarosty MO Plzeň 2 zastupitelstvem obvodu neprošel, takže od 1.1.2011, bude tato osoba (za ODS) pobírat 20 000,-- Kč  měsíčně (mj. k platu uvolněného radního města Plzně - cca. 60 000,-- Kč, a to vždy za jeden den v týdnu své přítomnosti pro občany obvodu, tzn. za současné nepřítomnosti na radnici města)


  

 

2.2011

Bez jakéhokoliv výběrového řízení  byl do funkce ředitele  městské společnosti Vědecko-technický park jmenován představenstvem bývalý krajský policejní ředitel v Plzni Miloslav Maštera. Přestože jevil o tuto funkci zájem mj. i bývalý primátor města Pavel Rodl (Občané.cz) byla dána, na kádrový návrh ČSSD a po posvěcení ODS, přednost vysloužilému generálovi. Je možné se takto domnívat, že již nyní začíná politické přerozdělování významných a lukrativních postů v městských společnostech bez konzultování se všemi opozičními politickými stranami v zastupitelstvu Plzně, a to pouze hrubou silou koaličních hlasů. Toto časové vymezení však v Plzeňském Deníku odmítl Jiří Šneberger (předseda ODS v Plzni) s tím, že politické přerozdělování v městských společnostech se teprve bude řešit. Zajímavý to druh dnešních starostí, přičemž četných problémů, zejména sociálního charakteru, má město Plzeň k řešení aktuálně velice mnoho.

 A "porcování medvěda silou", nebo-li podle ODS "politické přerozdělování v městských společnostech",  na sebe opravdu nenechalo dlouho čekat...(3.3.2011)

Účelový mocenský propletenec si přerozdělil silou moci, mezi sebe a své věrné, lukrativní posty v městských společnostech. 20% voličských hlasů (KSČM, Občané.cz) zůstalo "demokraticky" nevyslyšeno. Jistou výhodou tohoto uspořádání je alespoň fakt, že občané města mohou nyní zcela zřetelně vidět, kdo stojí na jaké straně a kdo vytváří v Plzni skutečnou opozici, nezávisle na halasnosti a "radikalitě" různých prohlášení a mediálních vystoupení. Smutný faktem, nezávislým na politické příslušnosti a poplatnosti, též zůstává kontroverzní minulost některých nově či staronově zvolených členů dozorčích a správních rad.

 

ČTI:   Kolik si politici vydělají v městských firmách?

 

Čelní zástupci svých politických stran v městských společnostech:

 

 

  ODS ČSSD TOP 09 PVP
BIC Plzeň       Jiří Podlipný 
(člen dozorčí rady)
DOMINIK Centrum
s.r.o.

Baxa Martin
Krejsová Marcela

Winkelhoefer Jiří

Eva Herinková
Miroslav Brabec
Roman Andrlík

(členové dozorčí rady)

Ilona Jehličková
(člen dozorčí rady)

 

 
Obytná zóna SYLVÁN
a.s.
Milan Uhlík
(člen dozorčí rady)

 
Milan Topinka
člen představenstva)

   
Plzeňské komunální služby
s.r.o.
  Michal Chalupný
(člen dozorčí rady)
   
Plzeňské městské dopr. podniky PMDP
a.s.    
Jiří Šneberger
Petr Štrunc
Stanislav Kopáček

(člen představenstva)
 
Václav Šlajs
Martin Zrzavecký
Antonín Diviš

(člen představenstva)
 
Marek Ženíšek
(člen dozorčí rady)


 
Vladimír Duchek
(člen dozorčí rady)


 
PARKING  Plzeň
 s.r.o.
Antonín Daniel
Radek Mráz

(člen dozorčí rady)
Miloslav Šimák
(člen dozorčí rady)
 
   
PLZEŇSKÁ TEPLÁRENSKÁ
a.s.
Roman Jurečko
Petr Rund

(člen představenstva)
Simona Štruncová
Irena Rottová

(člen dozorčí rady)
Radislav Neubauer
Jiří Bis

(člen představenstva)
Jaroslav Výborný
(člen dozorčí rady)
 
Tomáš Jílek
(člen dozorčí rady)



 
Karel Syka
(člen dozorčí rady)



 
VODÁRNA Plzeň
a.s
.
Jiří Winkelhofer 
Jiří Strobach

(člen představenstva)
Lumír Aschenbrenner
(člen dozorčí rady)
Petr Sova
(člen představenstva)




 
Miloš Nový
(člen dozorčí rady)


 
 

 

POZN. Po tiché koaliční dohodě (ODS+ČSSD) zůstal předsedou představenstva Plzeňské teplárenské a.s. Roman Jurečko (22 800,--Kč/měs.), který je současně členem správní rady Správy železniční a dopravní cesty (30 000,--Kč/měs. = většinou pouze jedno sezení za měsíc). Podle týdeníku EKONOM sem byl dosazen M.Topolánkem a následně podržen P.Nečasem - oba ODS)

 

p1020409.jpg

1.12.2011-arena.jpg

 ff.jpg 

 A takto si na ty nové posty nyní bohorovně posvítíme a je lhostejné, že tady létají zdravotnické vrtulníky do nemocnice (piloti vrtulníků podali v roce 2011 stížnost) a ani ten nepořádek nám zde ráno moc nevadí (uklidí to lidé na podpoře v nezaměstnanosti od pracovního úřadu).  Ale co je asi nejdůležitější, tak před dalšími volbami zde máme prostor pro naše billboardy zajištěn.

(dříve Gera, potom Arena, nyní Calabria Palace: - Lochotín, 6.3.2011/10.11.2011/10.2010)
 


 

6.2011 - Nehledě k finančním obtížím města při financování nejrůznějších projektů či hrozbě změny rozpočtového určení daní, v důsledku kterého by město mohlo přijít až o 900 mil. Kč/ročně, došlo již po třech měsících ke zvýšení odměn komunálních pravicových politiků (ale i ČSSD, politici KSČM  žádné funkce nezastávají) v městských společnostech. Viz následující link:

ČTI:   Politici v městských společnost dostanou přidáno


  

 

3.2011

Miliardář Daniel Křetínský (EPH - Energetický a průmyslový holding) vyjádřil v rozhovoru pro Hospodářské noviny touhu, odkoupit nejlukrativnější městský podnik Plzeňskou teplárenskou a.s. Uvědomuje si  prý "krizovou situaci v Plzni" a chtěl by ji "tak zachránit i za cenu vlastních ekonomických ztrát". Předseda představenstva Roman Jurečko, Petr Rund (oba ODS), ale i generální ředitel Drápela, nyní tvrdí, že brzy předloží výsledky analýzy, jak by se mělo s teplárnou postupovat dál, ale o Křetínského nabídce údajně nevědí. Ale zcela jistě tito pánové ví o tom, že již před rokem sami požadovali po Radě města Plzně souhlas, aby mohli nezištně jednat o partnerství (rozuměj: částečný či úplný odprodej) s firmou J&T, která patří do skupiny zmíněné EPH. Za předpokladu, že se k úvahám o možném prodeji teplárny připojí též další, jakoby "váhající" např. sociálně-demokratický senátor Bis (ČSSD) a další, mají se občané města "na co těšit". Nejenže město od tohoto svého podniku ročně získávalo jako dividendu stovky milionů korun na své další projekty, a o ty přijde, ve prospěch soukromníka, přičemž se zisk z prodeje jako obvykle rychle rozkutálí, ale výhledově nebude moci již garantovat pro své obyvatele cenu tepla, která zcela jistě půjde bez ohledu na ně strmě nahoru. Podle mínění autora se jedná v Plzni o pokus o jedno z největších vytunelování městského majetku po roce 1989, kterému je nutno všemi prostředky zabránit.

Pozn: 8.2009 - dle tiskových informací byl do skandálu s luxusní dovolenou politiků, lobbistů a podnikatelů v toskánském Argentariu zapojen i Roman Jurečko. Společně s ním se "hřál v Itálii" i bývalý ministr spravedlnosti a šéf krajské organizace ODS Jiří Pospíšil. Podle MfDNES měl koupi toskánské vily, kde na této dovolené bydlel současně i expremiér Topolánek (ODS), zajišťovat právě zájemce o koupi Plzeňské teplárenské a.s. - zástupce společnosti J & T Daniela Křetínského.


 

 

3.2011

V září 2007 byly rozhodnutím zejména zastupitelů za ODS v Plzni prodány soukromému majiteli první panelové domy (z "předlistopadové" nové výstavby) a to Strážnická 10 a 12. Radnice se  prodejem " lidem střechy nad hlavou" rozhodla  velice asociálně  vyřešit své vlastní problémy s "neplatícími a tzv. nepřizpůsobivými nájemníky". Návrh na samotný prodej tehdy zpracoval V.Tichý a v tisku jej hájila M.Krejsová (oba ODS). A jak nový nabyvatel, ke spokojenosti své i ODS, celou kauzu nyní podnikatelsky řeší, můžete vidět na přiložené fotografii. Zůstává však otázkou, kdo z nízkopříjmových osob v Plzni, zatím  přebývajících v městském bytě, bude v tomto smyslu na řadě nyní. (Oznámení může být jedním zkroků vedoucích k vlastnímu vystěhování z bytu, a to podle současné legislativy i bez náhrady)

straznicka-10-plzen---dluznici.jpg

 Obr. Veřejná vyhláška ohlašující možnost převzít oznámení o zahájení správního řízení ve věci "zrušení údaje o místu trvalého pobytu"


   

4.2011

Nejen kvůli budově nového divadla, ale zejména kvůli chybějící koncepci, nesmyslně zmizí úsek cyklostezky od hlavní pošty k obchodnímu centru Plaza. Zodpovědní činitelé města měli prý obavu "že by mohlo docházet ke střetům mezi cyklisty a návštěvníky divadla". Na trase Praha - Plzeň vznikne tak prázdné místo, kterým si město udělá v rámci Evropy velkou ostudu. Celá kauza připomíná nedávné mnohamilionové investice do fotbalového stadionu, které jsou dnes jeho novou přestavbou zbytečně ztraceny.  (Interpelace Valenta - KSČM na Petra Runda (ODSZMP 7.4.2011) 


  

4.2011

Rektorka ZČU Ilona Mauritzová odprodala svoji Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Plzni, která nabízí např. studium sociální práce, managementu sportovních aktivit, ale i obory zubní technik, zdravotnický záchranář nebo oční optik. 20% školy tak nově vlastní středoškolsky vzdělaný Jiří Winkelhoefer (ODS, dříve starosta MO P1zeň 1, nyní zastupitel MO Plzeň 1). Majoritu - 60% - získala Bc. Simona Štruncová (ODS, členka Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Plzně, členka dozorčí rady Plzeňská teplárenská a.s.) manželka kontroverzního podnikatele Petra Štrunce (ODS, člen představenstva PMDP), který údajně na koupi školy finančně nepřispěl. Posledním držitelem 20% obchodního podílu školy  je Jan Přecechtěl (ODS, zastupitel MO Plzeň 1) 

(5.2011 - A hned následující měsíc po převodu byla této instituci přidělena dotace od ÚMO Plzeň 1 ve výši 125 tis. Kč. Na schválení se podíleli koaliční zastupitelé (ODS + ČSSD), za přispění zastupitelů TOP 09)


  

4.2011

Z výtěžku poplatků za hrací automaty umístěné v MO Plzeň 3 se budou s největší pravděpodobností hradit některé sociální a ekologické projekty, ale tak jako jindy, dojde asi i letos k nesmyslným výdajům, které rozpočet obvodu zcela zbytečně zatíží. V tomto ohledu se jedná např. o pořádání "balonové show", na niž by měl dát obvod nyní 1,7 mil. Kč aj. Kritikům ze strany opozice vadí, že se jedná o akci, na které se chce vedení obvodu pouze zviditelnit. Radní MO Plzeň 3 - Karel Paleček (ODS) však např. TOP 09 vzkázal: "Jak dopadly volby, tak dopadá hlasování. Jestli se TOP 09 něco nelíbí, ať příště vyhraje volby." Tudíž opět se jedná o tolik běžnou aroganci politické moci ze strany ODS. Občané však letos již budou zcela jistě doufat, že po zmíněné dvoumilionové  balónové show nevykrystalizuje na tzv. afterparty, tak jako tomu bylo předloni, zmíněná arogance některých jednotlivců až k patologickým hodnotám, o čemž by mohl radní Paleček spolu se svým kolegou Kopáčkem - oba ODS zcela jistě hodně povyprávět (viz níže).

  poznámka:

Radní města Plzně Karel Paleček (ODS) a místostarosta ÚMO Plzeň 3 Stanislav Kopáček (ODS) měli podle Plzeňského deníku zastrašovat městské policisty. V noci z 27. na 28.června 2009 měli v baru Utopie v Poděbradově ulici v Plzni zastrašovat městské strážníky, kteří sem několikráte po sobě přijeli pro rušení nočního klidu. V baru se konala tzv. after party po balonové show u borské přehrady. Ze služebního záznamu strážníků, který má redakce k dispozici vyplývá, že hlídka byla na místě dokonce 5x.(?) Při svém třetím výjezdu legitimovali radního JUDr. Karla Palečka a ten jim měl zjevně opilý sdělit: "Víte, kdo já jsem? Já jsem radní pro bezpečnost a velitel městské policie je o této akci srozuměn, jděte si najít jinou hospodu do jiné ulice!" Místostarosta Kopáček začal podle záznamu rovnou vyhrožovat stížnostmi na vyšších místech a začal si opisovat služební čísla strážníků. Na jednu ze strážnic se měl osopit s tím, že se osobně postará o její diskreditaci, neboť není jeho typem. "Nejsem natolik ožralý, abych nevěděl, co povídám, ale ujišťuji Vás, že se rád postarám o to, abyste si zde už ani neškrtla." O části incidentu existuje 20 min. služební záznam.


   

5.2011

Jedenáctičlenná komise sestavená pro výběr ředitele divadla JKT v Plzni na tento post nikoho nevybrala, neboť žádný z uchazečů nenabídl požadovanou vizi dalšího rozvoje. Avšak klientelistické podhoubí, v Plzni po léta pravicovou garniturou vydatně živené, začalo opět pracovat. Objevily se zprávy, že se do výběru vložili politici, kteří požadují, aby si svoji pozici udržel Jan Burian. Podle tisku se jedná například o tlaky ze strany bývalé náměstkyně pro kulturu Marcely Krejsové (ODS), která se údajně snaží Burianovu pozici posílit. Někteří umělci v reakci na daný stav dokonce sepsali otevřený dopis radním, kde žádají, aby bylo respektováno rozhodnutí výběrové komise.

(Pozn. 5.2007 - ředitelem DJKT se stal počtvrté za sebou Jan Burian, který mj. seděl v přijímací komisi na DAMU při testech Kláry Krejsové (dcera Marcely Krejsové), která naopak zase zvedla ruku pro Buriana ve výběrovém řízení na post ředitele DJKT.

Lobbystické eskapády pokračovaly i na jednání zastupitelstva města 12.5.2011. Postupně se do nich při obhajování svých postojů (zejména pro J.Buriana) zapojili M.Hájek (Občané.cz), V.Duchek (TOP 09), M.Krejsová (ODS) a někteří další.


  

6.2011

Zaujetí americkým velvyslancem a sebou samým bylo možná důvodem snížení pozornosti, která umožnila krádež služebního vozidla Škoda - superb primátora M.Baxy (ODS), ke které došlo před plzeňskou synagogou 6.5. (POZN. Pachatel Jiří Hukr, obdržel zatím nepravomocně za tuto krádež trest odnětí svobody v délce trvání 33 měsíců nepodmíněně - 6.2012)

 

ČTI:  Valenta - Plzeňané, i vám díky za svobodu


  

6.2011

Poté co navštívil primátor Plzně Martin Baxa (ODS) výstavu alpínek v areálu Gymnázia na Mikulášském náměstí (a nechal se zde zvěčnit do Plzeňského deníku), kde několik let učí a se zdejším prostředím je silně spjatý, došlo na jednání ZMP 12.5.2011 v bodě 25 k přidělení dotace Alpinium klubu Plzeň (pořádá výstav alpínek v zahradě gymnázia) ve výši 20 tis. Kč a v bodě 35 k přidělení dotace Gymnáziu Mikulášské nám. na projekt "Úprava vstupu do zahrady gymnázia" ve výši 49 tis.  Kč. V ostrém kontrastu k takto štědrému přístupu M.Baxy (otázkou zůstává střet možný zájmů - na ZMP dotaz Valenta KSČM, Vozobule TOP 09) je odmítnutí změny účelu již udělené dotace Pětibojařskému centru v Plzni, které mělo uspořádat v rámci Oslav svobody Mezinárodní pětibojařskou soutěž - Memoriál G.Pattona, avšak díky chybějícím finančním prostředkům se tomu tak nestalo.

Pozn. Primátor Baxa vykonává navíc ke své funkci na tomto gymnáziu stále 4 hodinový úvazek učitele zeměpisu a historie (k 2.2012)


  

6.2011

K privatizaci je připravena další firma, nacházející se v portfoliu městského majetku, a to Plzeňské služby (100% vlastní Plzeňská teplárenská, kterou zase vlastní ze 100% město Plzeň). Ještě před několika lety mělo město s touto, zcela soběstačnou a vydělávající firmou velké plány, kromě toho, že zajišťovala agendu rozúčtovávání tepla pro domácností, se firma hlásila do tendru na správcovství městských bytů. Též měla firma mluvit do odpadového hospodářství města nebo do parkování ve městě. Je možné, že se jedná o taktickou rošádu, která by mohla souviset s případným, a absolutně nepřijatelným, majetkovým vstupem nového strategického partnera (chápej: privatizéra) do teplárny. Kdyby se část nebo celá Plzeňská teplárenská a.s. prodala je pravděpodobné, že by se nový majitel zbavil městských manažerů bez náhrady. Současnou strategii by tak měli mít možnost správu nemovitostí včas a výhodně získat!  Takže: Pokoutní plány na majetkové přesuny posledního kvalitního městského majetku do rukou spřízněných podnikatelů zřejmě i za vlády nové koalice ODS + ČSSD mají výraznou šanci na úspěch. Občané města se mohou v případě prodeje městských firem a rychlého rozházení získaných financí těšit již jen na šroubování cen tepla soukromníkem, přirozeně směrem vzhůru. (Předseda představenstva Plzeňské teplárenské a.s. je Roman Jurečko (ODS), generálním ředitelem Plzeňských služeb je Ivan Hašek (ODS). 

Pozn. 8.2009 - dle dostupných informací byl do skandálu s luxusní dovolenou politiků, lobistů a podnikatelů v toskánském Argentáriu zapojen i místopředseda ODS v Plzni Roman Jurečko. Společně s ním se v Itálii hřál i ministr spravedlnosti a šéf plzeňské krajské organizace ODS Jiří Pospíšil. Podle MF DNES měl koupi toskánské vily, kde na této dovolené dlel současně i expremiér Topolánek (ODS), zajišťovat právě zájemce o koupi Plzeňské teplárenské a.s. - zástupce společnosti J & T.

 

POZN. Ve stejně době pobýval, podle tisku, v Itálii shodou okolností i aktuální primátor Plzně Martin Baxa, (ODS) podle jehož vyjádření se výše uvedené sešlosti však neúčastnil.


ČTI:  Valenta - Koho stále pálí plzeňská teplárna?


   

7.2011

Od ledna 2012 dojde v Plzni opět k podstatnému zdražení nájmů v městských bytech. Radní využijí, tak jako to dělají již každoročně, maximální možnou míru navýšení nájmů, kterou zákon umožňuje. Podle primátora M.Baxy (ODS) je to letos poslední možnost zvýšení nájemného. Od 1. ledna tak budou občané města nově platit za byty I.+II.kategorie 82,10,-- Kč / m2, přičemž v roce 2006 činil nájem pouze 25,60,-- Kč / m2. V podobném srovnání lze konstatovat, že zatímco v roce 2002 se platilo za byt I.kategorie  o rozloze 70 m2 1794,--Kč/měsíčně, nově to bude 5747,-- Kč/měsíčně. U bytů III. a IV. kategorie se bude nově platit 73,89 /m2. Další problém spočívá v tom, že zatímco město nyní disponuje přibližně  350 volnými velkometrážními byty (nad 90 m2), nízkometrážní volný byt není k dispozici žádný, což znamená, že lidé budou vlastně donuceni pod hrozbou ztráty střechy nad hlavou,  platit obrovský nájem bez možnosti přestěhování se do bytu menšího, tudíž levnějšího.


 
 

7.2011

Primátor města Martin Baxa (ODS) se vydal na cestě k budování rozkvětu Plzně ve stopách svých předchůdců. Zatímco dovybavení kanceláří pánů J.Uhlíka a V.Tichého (oba ODS) stálo v minulém volebním období plzeňany 1,2 mil. Kč, exprimátora Rodla (tehdy ODS) 1,4 mil. Kč,tak obroda kanceláře dnešního primátora "pouhých" 400 tisíc Kč. Jak uvedl Plzeňský deník, primátor prý "začal registrovat udivené pohledy návštěvníků" (že by proto, že 4 roky staré dovybavení za půldruhého milionu korun začalo již stárnout a rozpadat se ??) a tak přistoupil k obnově. Teď nezbývá nic jiného než popřát M.Baxovi, aby si nové zařízení, při dnešní politické rozkolísanosti, ještě dloho užíval.

POZN.Stavební úpravy sekretariátu starosty a kanceláře místostarostů za 700 tisíc Kč zase "nutně" potřeboval pro změnu v roce 2008 podle starosty Jiřího Strobacha (ODS) místní obvod Plzeň 3.


 
 

7.2011

Dozvuky minimálně nehospodárnosti  posledních let  jsou cítit nejen z  celé ekonomické strategie vedení Plzně, ale opodál nezůstávají v tomto smyslu ani radnice plzeňských obvodů. ICEPARK, který vyrostl v roce 2006 na Plzni 1 - Lochotíně z iniciativy místní garnitury ODS za více než 20 mil. Kč, zeje od té doby prázdnotou a hrozí blamáž. A to i přes fakt, že se zde vstupné neplatí. Podle některých informací měl být areál vybudován po španělské inspiraci jednoho z pravicových starostů obvodu jako výjimečné lákadlo téměř celoevropského významu a nedlouho po uvedení do provozu předán do pronájmu vybranému soukromníkovi. To ovšem dnes, kdy se sportovní areál stal prodělávajícím "horkým bramborem", jaksi nejde.


  

7.2011

Bufet ADRIE, který je městským majetkem, by měl získat nový nájemce, a to firma Stravování Kolařík, která dříve patřila bývalému městskému zastupiteli za ODS, nyní členovi představenstva PMDP Petru Štruncovi (ODS). Cena nájemného by měla být  nově 21.tis. Kč/měsíčně (dříve: 62 tis.Kč/měs.). Firma Gastro, která v Adrii skončila (jednatelé: František Uhlík - ODS a Petr Štrunc - ODS) má v obchodě stále své vybavení. Pronájem Adrie bude schvalovat na začátku srpna Rada MO 3 - (koalice ODS + ČSSD)

POZN. Podivné čachry kolem pronájmu Adrie popisuje i článek v Plzeňském Deníku, viz níže:

ČTI:  Složit kauci a nevidět smlouvu?

bufet-adria.jpg

Radikálně snížená cena pronájmu a samotný výběr nájemce - firmy, dříve (ale pravděpodobně i dnes) prokazatelně napojenou na špičky ODS v Plzni je ještě dokonce za peníze daňových poplatníků prezentována v tisku pomocí placené reklamy jako významný úspěch Místního obvodu Plzeň 3. Obeznámený člověk to však může číst i tak, že se podařilo úmyslně snížit výši pronájmu pro spřízněnou firmu a ještě si za peníze obvodu udělat v tisku reklamu zdarma. (viz odkaz níže)

ČTI:  V Adrii se podařilo udržet rychlé občerstvení

(12.2011)

Přestože firma Stravování Kolařík ústně přislíbila v září, po podepsání nájemní  smlouvy s obvodem, otevřít bufet ADRIE v prosinci t.r., nic takového se ale nestalo (dle vyjádření místostrosty R.Neubauera - ČSSD). Vedení místního obvodu Plzeň 3 se tak dopustilo závažné chyby, když pronájemci do smlouvy termín otevření úmyslně nezakotvilo.  K uvedené firmě, která nájemní smlouvu získala až v pátém výběrovém řízení, bylo vedení obvodu benevolentní i v souvislosti s razantním snížením nájmu (viz výše). Jak firma Stravování Kolařík, tak předchozí nájemce firma Gastro Plzeň, byly nebo jsou dle obchodního rejstříku napojeny na vlivného člena ODS Petra Štrunce. 

(1.2012) 

Jednatel firmy Stravování Kolařík - Zbyněk Kolařík však tvrdí, že do současné doby (1.2012) nedostal od úřadu MO Plzeň 3 žádné písemné vyrozumění, že má v Adrii podnikat právě on: "Dozvěděl jsem se to až v okamžiku kdy mi volal starosta Strobach a ptal se, kdy otevřu." Dodal, že se k tendru přihlásil, ale jeho výsledek již nehlídal (?).....Opravdu "velice zajímavý" až podezřelý přístup jak vedení obvodu, tak pana podnikatele. 


  

 

7.2011

Další prapodivné pronájmy a silná podezření na účelová spolčení hýbou dnes zejména městským obvodem Plzeň 3. Např. v novém areálu u Borské přehrady v restauraci U přehrady, kde vyhrála výběrové řízení na provozovatele Milena Hertlová, provozuje tento podnik podle vydávané účtenky  společnost Extra Multi Colore (firma např. získala  v roce 2007 městský areál Poděbradka o rozloze kolem 5000 m 2 bez výběrové soutěže a  sama vznikla přitom jen o pár dní před tím ???, k tomuto areálu též přiléhá "proslulý" bar UTOPIE, kde došlo v roce 2007 na tzv. balónové afterparty podle úředních záznamů k vyhrožování městským strážníkům "značně indisponovanými"politiky ODS, firma provozuje mj. občerstvení u Mlýnské strouhy, všechny tyto smlouvy byly získány od vedení MO 3, kde po předchozí dlouholeté dominantní vládě ODS, nyní  "panuje" podobným stylem koalice ODS/ČSSD).


 

8.2011

U plzeňského soudu začalo projednávání surového zbití Miloše Knedlhanse a poničení jeho automobilu, kterého se měl dopustit předseda Mladých konzervativců, člen a volební kandidát ODS  Jiří Fremr (ODS). Za způsobenou těžkou újmu na zdraví, poškozování cizí věci a výtržnictví hrozí obžalovanému až 8 let vězení. Podrobnosti v následujícím linku:

ČTI:    Předseda mladých konzervativců zbil řidiče a kopal mu do auta

POZN. V březnu 2012 se  stal Jiří Fremr (ODS) v Praze opět předsedou Mladých konzervativců, když při volbě neměl protikandidáta. K této organizaci, těsně napojené na ODS, měli v minulosti blízko takoví politici jako např. Ivan Langer, Jiří Pospíšil, David Šeich či Petr Mach.

16.4.2012 - Jiří Fremr obdržel za své jednání od plzeňského okresního soudu trest odnětí svobody v délce trvání dvou let s podmíněným odkladem na dva roky.


  

8.2011

Na návrh náměstka primátora města Plzně pro dopravu Miloslava Šimáka (ČSSD) schválila Rada města Plzně (5-0DS, 4-ČSSD) skokové navýšení jízdného v městské hromadné dopravě. Papírová jízdenka podraží z 12 na 18,--Kč, jízdenka zakoupená ve voze, půlhodinová nyní  16, hodinová 20,--Kč, jízdenka zakoupená u řidiče zdraží z 20 na 30,--Kč., roční předplatné vzroste na 3910,--Kč. Nově budou platit roční paušál 300,-- Kč i senioři nad 70 let a další osoby, které jízdné doposud neplatily (např. bývalý političtí vězni).  Při faktu, že  město na provoz dopravních podniků (PMDP) doplácí ročně kolem 800 mil. Kč, tak např. jejich generální ředitel má základní plat kolem 100 tis. Kč, měsíční odměny do 30 tisíc a nemožná není ani jednorázová, roční cílová odměna, která by neměla přesáhnout 1 mil. Kč (ale např. v roce 2007 činila 4,2 mil. Kč, což umožnilo rozhodnutí představenstva PMDP 19.4.2006 ve složení: Martin Pytlík, Jiří Uhlík - oba ODS, Miroslav Zábranský - dříve člen Rady MP za Plzeňskou alianci a Miroslav Zikmund, signoval primátor Plzně Miroslav Kalous - ODS).
 


 

10.2011 - Ne všem občanům města se líbí kvalita vody v Boleveckém rybníce, tak jak se o to snaží  po léta zodpovědné orgány na plzeňské radnici    

img380.jpg

z Volebního programu ODS 2010

 

bol.-6.jpgimag0316.jpg

   


  

Z Volebního manifestu ODS k obecním volbám 2010:

1 - zklidnit centrum města a upřednostnit pěší dopravu před dopravou automobilovou ...

2 - Podporujeme kroky, které zajistí klidnější centrum s oblastmi bez aut ...

3 - Je nezbytné oživit centrální území města s důrazem na péči o historické náměstí ...

 ..a rok poté....

 

                          a) klidnější centrum bez aut           b) péče o historické náměstí

imag0314.jpg316880_2017715083565_1264513686_31771732_2007383396_n.jpg

namesti-republiky5.11.2011.jpg

Alespoň někomu se však na "oživeném" Náměstí Republiky u plných odpadkových košů líbí...

 

Pozn. Pro nevkusné kašny hyzdící historické plzeňské náměstí při rozhodujícím hlasování ZMP 8.3.2007 zvedli ruku:

Jiří Uhlík, Marcela Krejsová, Helena Matoušová, Miroslav Charvát, Vladimír Tichý, Petra Fišerová, Petr Rund, Vladislav Bartman, Zdeněk Drofa, Josef Hógel, Robert Houdek, Roman Jurečko, Jiří Kříž, Jiří Strobach, Petr Štrunc, PetrTofl, František Uhlík, František Weinfurter (všichni ODS) , Pavel Boček, Jiří Lodr (oba KDU-ČSL), Jan Andrle, Vladimír Duchek, Karel Syka ( všichni PVP), Karel Makoň, Miroslav Zábranský (PA)  - 25

Proti chrličům se svým hlasováním vymezili:

Jiří Valenta, Václav Štekl, František Hrubeš, Ivanka Divišová, Jana Bystřická, František Hlásek (všichni KSČM), Pavel Rodl (ODS), Michal Chalupný, Josef Houška, Milan Chovanec, Petr Sova (všichni ČSSD) - 11

Ostatní zastupitelé se zdrželi hlasování příp. nehlasovali - 11

Plzeňská veřejnost dnes může sama a s odstupem času objektivně zhodnotit, zda po velkou část kalendářního roku "netekoucí kašny , vandaly již značně poškrábané, s vodou zastříkaným okolím a dlouho držící se v křivě položené dlažbě,  jenž jsou i cílem provádění denní hygieny bezdomovců, lovících drobné mince ...jsou skutečným příspěvkem k zvýšení atraktivity města pro jeho občany i návštěvníky nebo jen trvalou připomínkou efektivně zrealizovaného "kšeftu", který střed města nejen architektonicky poškodil. Viz příspěvek 8.2010 - V. ODS na plzeňské radnici 2006 -2010 b) 


  

10.2011

Analýza firmy PATRIA, označená nejprve za "přísně tajnou a důvěrnou", a poté raději za odtajněnou,  zabývající se posouzením podmínek předložených nabídek na dodávky uhlí pro Plzeňskou Teplárenskou (24.10.2011) byla plná vágních, jinak neurčitých či nevypovídajících dat, jež  měly teoreticky pomoci zastupitelům v jejich rozhodování o strategickém městkém majetku Plzeňské teplárny, stála občany města, podle slovního vyjádření ekonomického náměstka primátora, pouze "do sto tisíc korun".


   

10.2011

Do poslední chvíle byla živena některými městskými zastupiteli za ODS, lobbysticko - podnikatelskými  kruhy v Plzni a vedením teplárny naděje na majetkový vstup miliardáře Daniela Křetínského (Energetický a průmyslový holding) do městské firmy Plzeňská Teplárenská a.s., čímž by došlo k dalšímu rozebírání již nemnohého strategického majetku Plzně. V Plzeňském Deníku (23.10.2011) dokonce zadalo vedení teplárny placenou inzerci, která podpráhově vyvolávala dojem, že pro městskou společnost je částečný odprodej teplárny nutností. A to přes jednomyslné rozhodnutí zastupitelské komise (zástupci všech politických stran v ZMP) a Rady města Plzně vypovídající o opaku.  Napovrch se již tak po několikáté dostal fakt, že ve vedení PT není vše v pořádku a toto se neřídí přijatou strategiií a instrukcemi vlastníka (tedy města Plzně, zastupovaného zvolenými zastupiteli), ale zájmy zcela jinými, nyní lze říci že i protichůdnými k zájmům města a jeho občanů. Boj však zastánci prodeje Plzeňské Teplárenské do soukromých rukou, při jednání zastupitelstva, 25.10.2011, naštěstí ještě prohráli, neboť tento orgán schválil variantu koupě tolik nutného uhlí pro teplárnu od Sokolovské uhelné a.s., která  přísun černého zlata garantuje po dobu deseti let a to bez majetkové spoluúčasti. To znamená, že město může do cenotvorby tepla zatím ještě bez spoluvlastnického omezení mluvit, držet ji na  sociálně přijatelné úrovni, a nedojde k progresivnímu zdražení, tak jak to dělá v dnešní době a v oblasti podobných komodit prakticky každý "úspěšný velkopodnikatel".  

zmp-25.10--2-.jpgkretinsky.jpg 
František Štěpánek
(Sokolovská uhelná a.s.) a Daniel Křetínský

(Energetický a průmyslový holding) při jednání zastupitelstva města Plzně, 25.10.2011 

 

PS. Klid na "scéně s levným teplem" pro Plzeň netrval dlouho. Při dolaďování smluv mezi městem Plzní a Sokolovskou uhelnou a.s. opět začaly vstupovat "do hry" podnikatelsky neuspokojené vlivy "zvenčí". Jak do médií uvedl generální ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek: "Někdo pořád zkoušel kontakty i atmosféru zkomplikovat, protože podmínky uvedené ve smlouvě nemusí některým subjektům v republice vyhovovat..Ale neptejte se mě, kdo to byl."...Ono to však ani nutné, pozorný čtenář předchozích, úzce souvisejících příspěvků, si odpovídající názor vytvoří sám...A jestli ani toto nezvládne, může se obrátit s dotazem na členy představenstva nejvýznamnější městské firmy...ti mu určitě něco odpoví :-)

(1.2012) - v Plzeňském Prazdroji byl při oslavě 50. narozenin generálního ředitele Plzeňské teplárenské a.s.  Tomáše Drápely přítomen mj. i Luboš Pavlas z firmy  Czech Coal (firmu zprostředkovaně vlastní Pavel Tykač a tato usilovala o majetkový vstup do PT, což se nakonec ku prospěchu obyvatel Plzně nepodařilo). Přirozeně v této společnosti nemohli chybět ani politici ODS: primátor Plzně Martin Baxa a bývalý hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann, stejně jako senátor za ČSSD Jiří Bis, tedy politici, kteří podle názoru Jiřího Valenty odprodej části nejlukrativnější městské společnosti soukromníkovi utajeně podporovali.

(10.2011)

V této souvislosti obsadila 25. tohoto měsíce, před mimořádným jednáním zastupitelstva o osudu teplárny a dopravních podniků, vchod do plzeňské radnice skupina studentů - recesistů z hnutí „Umění je obrana“. Se škraboškami parodovali, podle jejich, ale nikoliv ojedinělého názoru, některé místní, údajně „zkorumpované pravicové politiky“, a to pány „Jurečka, Runda a Baxu“. (Rozuměj obrázku: Jurečko tahá mocenskými nitkami Runda a ten posléze i "nezávislého a silného primátora" Baxu)

23950-gallery1-yp9cx.jpg 


 
 

10.2011

 

Sportovní areál u borské přehrady - ŠKODALAND, skoro za 100 mil. Kč, který byl s velkou pompou otevřen v červnu 2011, má již obrovské technické problémy. Po každém větším dešti se nalézá inline dráha pod značným přílivem vody, který musí dobrovolní hasiči i několikráte do měsíce odčerpávat. Na vině jsou pravděpodobně chybně vyhotovené drenáže. Samotná plocha byla pokryta nekvalitně položeným asfaltem, ve kterém jsou již nebezpečně hluboké rýhy. Mezi občany se již otevřeně hovoří o možnosti značného předražení celé zakázky a nekvalitně odvedené, nedostatečně zkontrolované a chybně přejaté práci.



 

11.2011

Po vzoru Prahy rozhodla radnice o kuriózním zákazu promítání jednání Zastupitelstva z audio-video záznamu. Občané mohou nově sledovat jednání pouze v přímém přenosu, což nemá prakticky žádný význam. Zodpovědní politici argumentují pouhým neformálním pokynem Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde jde o ochranu osobních údajů, avšak v přímém přenosu to prý již nevadí. Podle četných názorů občanů však jde o další krok směrem k neprůhlednosti a dalšímu mlžení při přerozdělování městských financí a k minimální identifikaci některých nepochopitelných hlasování  vybraných, přes míru "submisivních", zastupitelů. Je zřejmým faktem, že v době konání ZMP (9.00-16.00 hod.) má málokdo běžně zaměstnaný, na svém pracovišti možnost cokoliv na PC sledovat. Např. Karlovy Vary již sledování záznamu z jednání zastupitelstva po mnohých žádostech opětovně povolily.


  

12.2011 

František Uhlík - člen sdružení ODS Plzeň - Lochotín, bývalý předseda představenstva Vědeckotechnického parku (2007 - odstoupil poté, co skupina kolem podnikatele Petra Štrunce ODS výrazně oslabila), od února 2010 provozovatel bufetu ADRIE, do 10.2010 plzeňský zastupitel a současně bratr místostarosty MO Plzeň 1 Jiřího Uhlíka (ODS) byl 10.11.2011 nově jmenován do funkce člena dozorčí rady Plzeňských městských dopravních podniků a.s.

 


   

12.2011

Asi zcela bez racionálního uvážení či snad v možném smyslu účelové podpory spřízněného podnikatele byla firmou Plzeňská teplárenská a.s. (firma ve 100% majetku Plzně) poskytnuta účelová dotace městu Plzni na nákup osvětlení a ozdobení vánočního stromku stojícího na Náměstí Republiky. Stávající, zcela funkční a vyhovující, navíc dle subjektivního pohledu mnohých Plzeňanů i vzhlednější osvícení a ozdobení, bylo poté zbytečně uloženo do depozitáře. Při porovnání s částkou 400 tis. Kč, která byla letos v Plzni vyčleněna na zimní výživu pro chudé, se jeví částka 800 tis. Kč na výzdobu stromku nejen jako zbytečné plýtvání městskými prostředky, ale i jako nepochopení základních životních priorit občanů a to ze strany ODS a ČSSD, jakožto vládnoucí koalice na plzeňské radnici. (Interpelace: Valenta - KSČM, 8.12.2011)

 PS. V oficiální tiskovině města Radničních listech 12/2011 se dokonce uvádí, že Plzeň na chudé v tíživých životních situacích uvolnila dokonce jen "pouhých" 300 tis. Kč (na mouku, dětskou krupičku a výživu, tuk, olej, luštěniny aj.). Oproti tomu se vedení města však na tomto místě opět nezapomnělo pochválit a konstatovat, jak ozdoby za 817 tis. Kč na letošním vánočním stromku jsou hezké. Jiný přístup k chudým a občanům bez domova prokázal např. Sokolov, kde tamní radnice nechala přes zimu postavit vytápěný vojenský stan pro 16 lidí. Kapacita stanu je v tomto období trvale beznadějně naplněna.

A praktické důsledky sociální politiky v Plzni?

 Zatím neznámý muž umrzl v noci na 3.2.v Plzni. Našli ho v bývalém domě kultury Inwest na Americké třídě, který je nyní opuštěný. Zdravotníci, kteří přijeli na místo, už mu nemohli pomoci, řekla ČTK mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Do opuštěného domu kultury se zdravotníci vraceli znovu ještě ráno k dalšímu muži. Stěžoval si na bolesti a nemohl se postavit na nohy, záchranáři ho proto odvezli do nemocnice. V Plzni dnes ráno klesla teplota až téměř k minus 20 stupňům. Je to už druhá oběť mrazivého počasí v Plzni. Již 1.2. našli lidé mrtvého muže v Borském parku. Policejní mluvčí Simona Čejková uvedla, že policie zatím totožnost obou mužů zjišťuje. U muže nalezeného v Borském parku pitva vyloučila cizí zavinění smrti. Třetí obětí mrazů v Plzni se stal muž, který byl nalezen mrtvý v sobotu 4.2. v Čermákově ulici na Borech.

 

 


 imag0420-----kopie.jpg   

8.12.2011 - "Otec biskup Radkovský" pronesl na radnici vánoční promluvu, která se však spíše podobala nepovedené hodině pravicové občanské výchovy. V ní již jako tradičně pohanil vše "předlistopadové" a spolehlivě, jak se od církve očekává, rozmělnil zodpovědnost současné vládnoucí garnitury a spřízněných politických stran za tristní stav naší společnosti. (Možná i z těchto důvodů, kdy církev považuje občany "stále postaru" za nemyslící ovce, se počet katolíků za posledních deset let snížil ve společnosti o plné 2/3.) Od dojatého primátora Baxy poté obdržel knihu o dějinách církve.


 
 

12.2011

Rada města Plzně (většinově ODS) připravuje, asi jako vánoční dárek k příštím Vánocím, po zdražení nájmu městských bytů, vodného a stočného, veřejné dopravy, tepla, ale i parkovného aj, také zvýšení daně z nemovitosti. Vyšší daň by měla sice platit až od roku 2013, ale již teď začínají k tomuto období administrativní přípravy. Jedná se o 100% navýšení, což bude dalším obrovským zásahem do rodinných rozpočtů. 


 
 

12.2011 

Aktivista z hnutí Umění je obrana, student VŠ, Václav Rais podal trestní oznámení na technického náměstka primátora Petra Runda (ODS). Tvrdí, že jej náměstek ve své kanceláři chytl pod krkem a pěstí mu naznačoval, že ho udeří do obličeje, když nesmaže svůj blog na internetu, kde obšírně popisuje dění a zažité praktiky na radnici. Rund ve své agresi prý následně pokračoval, když před plzeňskou radnicí sebral dalšímu aktivistovi Jakubu Jahnovi (alias Sobkovi) fotoaparát s tím, že "mu jej vrátí až na konci školního roku." Rund tuto verzi popírá s tím, že se nic takového nestalo. Vyjádření Václava Raise je dostupno na následujícím linku:

 

ČTI: Fyzické ohrožování a krádež od technického náměstka primátora Plzně Runda

Hrozil mi! - lež! Policie řeší střet aktivisty s radním

Místostarosta Plzně sebral protestujícímu aktivistovi foťák a ujel

 

 

2011 - ceny vody v Plzni ve srovnání s jinými městy a nové navýšení

Název podniku.......................

Vodné....(Kč, s DPH)

Stočné.........(Kč, s DPH)

Vodné a stočné (Kč, s DPH)................

Nárůst ceny v %..............................
Vodárna Plzeň 40,90 27,57 68,46 34,17
Vodárenská společnost Jihlava 40,50 27,41 67,91 3,30
Ostravské vodárny 31,06 31,31 62,37 5,00
Vodárny Karlovy Vary 35,99 25,45 61,44 5,99
Pražské vodovody 34,39 26,00 60,39 6,87
Brněnské vodárny 28,06 32,11 60,17 5,20